LONDON ĆE GORETI NA DAN PRIMIRJA? Za subotu zakazan MASOVNI protest podrške Palestini! Policija sprema ČELIČNI PRSTEN, navijači najavili OBRAČUN sa demonstrantima

Autor:

Svet

10.11.2023

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Može li se u subotu sprečiti krvoproliće i to baš na Dan primirja?

LONDON ĆE GORETI NA DAN PRIMIRJA? Za subotu zakazan MASOVNI protest podrške Palestini! Policija sprema ČELIČNI PRSTEN, navijači najavili OBRAČUN sa demonstrantima

Foto: See Li / Alamy / Alamy / Profimedia

Dugo se građani Velike Britanije nisu pribojavali nekog događaja na svom tlu kao zakazanom protestu podrške narodu Palestine koji će se održati u subotu na Dan primirja.

Londonska policija već je na nogama i od ranog jutra planira kako da formira takozvani “čelični prsten” kako bi se uklonio svaki kontakt demonstranata sa hordama navijača londonskih klubova koji su najavili da će se obračunati s njima.

Policija će tako s jedne strane imati potencijalni konflikt sa demonstrantima, a s druge mogući sukob s navijačima. I sve to na dan koji bi ceo svet trebalo da proslavi u miru.

Šefovi policije otkazali su sve odmore, produžili prekovremeni rad i angažovali još 1.000 policajaca iz cele Britanije kako bi ojačali svoje redove, a viši službenici javnog reda moraju da izdaju naređenja da se odmah suzbije bilo kakav kriminal ili nasilje, naveo je Dejli mejl.

 

 

Do ovih dramatičnih upozorenja došlo je nakon što je šef londonske policije Mark Rouli odbio da zabrani propalestinske skupove na Dan primirja, rekavši da zakonski nema moć da ih zaustavi.

Međutim, on nije isključio akciju ako demonstranti poremete događaje vezane za Dan primirja, rekavši da će te snage "po svaku cenu zaštititi lokacije i događaje od nacionalnog značaja".

Očekuje se da će više od 70.000 ljudi pohrliti u London u subotu u znak protesta protiv izraelskog bombardovanja Gaze.

Takođe, londonska policija se suočava sa daljim izazovima krajnje desnice, uz sve veći strah da će se članovi sukobiti sa demonstrantima. Naime, grupe fudbalskih huligana rekle su da planiraju da se "udruže" i "zaštite" London od propalestinskih demonstranata.

- Zakon ne predviđa mehanizam za zabranu okupljanja ljudi. Sadrži zakone koji nam omogućavaju da nametnemo uslove za smanjenje poremećaja i rizika od nasilja, a u najekstremnijim slučajevima kada nijedna druga taktika ne može da funkcioniše, zabranu marševa ili pokretnih protesta - objasnio je šef londonske policije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading