OVO JE NAJDIREKTNIJE UPOZORENJE IRANU: Amerika na Bliski istok poslala NUKLEARNU PODMORNICU sa 154 Tomahavka (VIDEO)

Autor:

Svet

06.11.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralna komanda američke vojske US CENTCOM saopštila je da je kroz zonu Sueckog kanala prošla stareška nuklearna podmornica nosač krstarećih raketa Tomahavk. Kako je navedeno ova strateška podmornica nosač raketa proći će kroz Crveno more i krenuti prema Persijskom zalivu.

OVO JE NAJDIREKTNIJE UPOZORENJE IRANU: Amerika na Bliski istok poslala NUKLEARNU PODMORNICU sa 154 Tomahavka (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Veruje se da je prisutnost ove podmornice u Persijskom zalivu direktna poruka Iranu da ne čini nepromišljene poteze zbog trenutnog rata Izraela sa Hamasom, tenzija sa proiranskim milicijama u Siriji i Iraku i okršajima Hezbolaha i izraelske vojske na granici sa Libanom, navodi portal TV Front.

 

Kako su saopštile američke vojne vlasti radi se o podmornici USS Florida (SSGN-728). Ova podmornica nosi u trupu 154 krstareće rakete Tomahavk.

 

USS Florida (SSGN-728) je podmornica američke Ratne mornarice, koja je deo Ohio-klase podmornica za lansiranje balističkih raketa (SSBN) prepravljena u krstareće podmornice sa balističkim raketama (SSGN). Ova podmornica nosi ime države Florida i službeno je uvedena u upotrebu 1983. godine kao SSBN-728, a zatim je prepravljena u SSGN-728 2006. godine.

U periodu dok je bila SSBN, USS Florida je bila opremljena nuklearnim balističkim raketama Trident I i Trident II, čime je doprinosila američkom nuklearnom odvraćanju kao deo trijade nuklearnih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Nakon prepravke u SSGN, podmornica je pretrpela značajne promene u svom naoružanju i sposobnostima. Sada je opremljena krstarećim raketama Tomahawk, koje mogu da nose konvencionalne ili nuklearne bojeve glave, kao i sposobnostima za specijalne operacije, uključujući i transport specijalnih snaga i opreme.

 

SSGN-728 je deo flote koja doprinosi globalnom prisustvu Sjedinjenih Američkih Država, omogućavajući brze odgovore na različite pretnje širom sveta. Ova podmornica ima sposobnost da deluje na moru i ispod površine, obezbeđujući time fleksibilnost i taktičku prednost u različitim situacijama.

 

Podmornice klase Ohio, uključujući i USS Florida, predstavljaju ključni deo američkog nuklearnog odvraćanja i nacionalne bezbednosti, pružajući sposobnost za brz i precizan udarac u bilo kojem delu sveta, bilo da je reč o konvencionalnim ili nuklearnim pretnjama.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading