NIŠTA KOD BAJDENA NIJE SLUČAJNO: Evo koji je PRAVI RAZLOG zašto je predsednik SAD iznenada podržao stvaranje PALESTINSKE države

Autor:

Svet

26.10.2023

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider SAD najverovatnije je dobio informacije koje se tiču 2024. godine a koje mu ne idu na ruku, pa je morao da promeni retoriku

NIŠTA KOD BAJDENA NIJE SLUČAJNO: Evo koji je PRAVI RAZLOG zašto je predsednik SAD iznenada podržao stvaranje PALESTINSKE države

Foto: Twitter/DontWalkRUN

Predsednik SAD Džo Bajden danas je po srednjeevropskom vremenu prvi put najavio mogućnost podrške formiranju palestinske države.

Govoreći o sukobu u Gazi, Bajden je rekao da se samo nameće kao jedino rešenje to da i Izrael i Palestina imaju svoju državu. Nešto što dosad nismo imali priliku da čujemo od američkog državnog vrha.

Međutim, kao što svako zašto ima svoje zato, tako i ovaj stav Bajdena ima svoje uporište u – izborima.

Kako su za sledeću godinu najavljeni redovni američki predsednički izbori, predsednik Bajden već sada mora da vodi računa o glasačima.

Kako stvari stoje, već ovih dana mogao bi da ostane bez ogromnog broja glasova muslimana i Arapa iz SAD.

Amerikanci arapskog i muslimanskog porekla kritikovali su u poslednje dve nedelje reakciju predsednika Bajdena na rat između Izraela i Hamasa, tražeći od njega da učini više da spreči humanitarnu krizu u Gazi ili bi u suprotnom mogao da izgubi njihovu podršku na izborima 2024. godine.

U Mičigenu recimo, arapski Amerikanci čine pet posto podrške biračkog tela. Iako je malo verovatno da bi arapski Amerikanci podržali Bajdenovog rivala Donalda Trampa, pre će biti da bi zbog neskrivenih simpatija države prema Izraelu mogli da apstiniraju na izborima, a zna se da njihova apstinencija nikom od kandidata ne odgovara.

Prvi arapski gradonačelnik u istoriji Mičigena Abdulah Hamud kritikovao je Bajdena na temu bombardovanja Gaze i odnosa SAD prema Palestincima.

- Ništa nas nije moglo pripremiti na potpuno brisanje naših glasova i potpunu tišinu onih koje smo izabrali da nas štite i predstavljaju - napisao je na platformi X.

- Članovi naših porodica zarobljeni u Gazi su izignorisani, naši pozivi na prekid vatre zagušeni su ratnim bubnjevima - dodao je Hamud.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading