SASTANAK BAJDENA I SI ĐINPINGA SVE IZVESNIJI! Evo kada bi lider Kine mogao da poseti SAD i od čega zavisi!

Autor:

Svet

06.10.2023

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća nastavlja sa planovima za sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga u San Francisku sledećeg meseca, dok dve zemlje nastoje da stabilizuju svoje odnose, objavio je Vašington post.

SASTANAK BAJDENA I SI ĐINPINGA SVE IZVESNIJI! Evo kada bi lider Kine mogao da poseti SAD i od čega zavisi!

Foto: Republika.rs

Odnosi između dve najjače svetske ekonomije su zategnuti poslednjih godina zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, izvor pandemije covid-19, ljudskih prava i trgovinskih tarifa.

Počinjemo planove

Vašington post je citirao izjave neimenovanih američkih zvaničnika, od kojih je jedan rekao da je mogućnost sastanka "prilično velika".

- Počinjemo proces planiranja - rekao je zvaničnik.

Sastanak će uslediti nakon niza poseta američkih zvaničnika Kini, uključujući posetu državnog sekretara Entonija Blinkena u junu, sekretara finansija Dženet Jelen u julu i sekretarke za trgovinu Gine Raimondo u avgustu.

Nedavno se Blinken sastao i sa kineskim potpredsednikom Hanom Džengom u Njujorku, a američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao se sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem na Malti.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar izveštaja Vašington posta. Ni Bela kuća nije imala komentar.

Kina: Sve zavisi od Bajdenove iskrenosti

Bajden i Si su se poslednji put sastali na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru 2022, što je njihov prvi sastanak otkako je Bajden preuzeo funkciju predsednika. Pre toga su pet puta razgovarali telefonom ili putem video konferencije.

Kineska bezbednosna agencija je prošlog meseca nagovestila da će svaki sastanak Sija i Bajdena zavisiti od toga da SAD „pokažu dovoljno iskrenosti“.

Američki zvaničnici kao što su Raimondo i Iellen nedavno su rekli da SAD ne žele da se distanciraju od Kine, ali je Peking izrazio zabrinutost zbog američkog odobravanja prodaje oružja i vojnog finansiranja Tajvanu.

U novembru će San Francisko biti domaćin samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), kojem bi mogao da prisustvuje i Si. nedavno je izbegao samit G20 u Nju Delhiju gde je bio prisutan Bajden, prenosi Vašington post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading