VAŠINGTON PUCA OD MUKE, MISLILI SU DA ĆE OVO ORUŽJE PROMENITI TOK RATA: Rusija uzvratila udarac - uništene dve američke ATACMS rakete!

Autor:

Svet

25.10.2023

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo dve rakete ATACMS američke proizvodnje, prvi put od početka rata u Ukrajini.

VAŠINGTON PUCA OD MUKE, MISLILI SU DA ĆE OVO ORUŽJE PROMENITI TOK RATA: Rusija uzvratila udarac - uništene dve američke ATACMS rakete!

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

U protekla 24 sata, uništene su dve operativno-taktičke rakete američke proizvodnje ATACMS, protivvazdušna raketa S-200, dve antiradarske rakete HARM, kao i dva sistema HIMARS, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dodaje se da su oborena dva ukrajinska lovca MiG-29 i jurišni avion Su-251.

ATACMS (Army Tactical Missile System) je operativno-taktička balistička raketa američke kompanije “Lockheed Martin” koja ima domet do 300 kilometara. Ova raketa koristi čvrsto gorivo, visoka je 13 stopa (4.0 m) i prečnika 24 inča (610 mm), a najduže varijante mogu leteti do 190 milja (300 km). Rakete se mogu ispaliti iz više raketnih sistema, uključujući M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) i M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Rusija je uništila ove rakete kao deo vojnih operacija u Ukrajini. Uništavanje ovih raketa od strane Rusije može biti taktika za neutralizaciju potencijalne pretnje. Ovo su samo neke od mogućih interpretacija na osnovu dostupnih informacija, a tačan razlog može znati samo ruska vlada.

Odgovor SAD na uništenje ATACMS raketa od strane Rusije može biti različit i zavisi od mnogo faktora. Prema dostupnim informacijama, SAD su tajno isporučile ATACMS rakete Ukrajini. Ove rakete su već korišćene u napadu na ruske aerodrome Berdjansk i Lugansk.

Američki predsednik Džo Bajden navodno je oklevao da isporuči taktički raketni sistem, ili ATACMS, iz straha od eskalacije sukoba. Međutim, transfer ukazuje da se računica Bajdenove administracije promenila nakon što je ukrajinska kontraofanziva propala.

Ukoliko Rusija nastavi sa uništavanjem ovih raketa, SAD bi mogle da preduzmu različite korake. Moguće opcije uključuju pojačavanje vojne pomoći Ukrajini, uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije, ili pokretanje diplomatskih inicijativa za deeskalaciju sukoba. Međutim, tačan odgovor SAD će zavisiti od različitih faktora, uključujući strateške ciljeve, procene vojne situacije na terenu i političke razmatranja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading