DENGA GROZNICA PRETI DA ZAVLADA SVETOM! Čeka li nas isti scenario kao za Koronu? Većina zaraženih NE ISPOLJAVA simptome!

Autor:

Svet

06.10.2023

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj slučajeva bolesti dengue na globalnom nivou povećao se osam puta od 2000. godine!

DENGA GROZNICA PRETI DA ZAVLADA SVETOM! Čeka li nas isti scenario kao za Koronu? Većina zaraženih NE ISPOLJAVA simptome!

Foto: Tanjug/AP

Denga groznica će ove decenije postati velika pretnja u južnom delu SAD, južnoj Evropi i delovima Afrike, s obzirom na to da više temperature stvaraju povoljne uslove za komarce koji prenose zarazu, izjavio je Džeremi Farar, specijalista za zarazne bolesti u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Farar je za Rojters rekao da se mora mnogo proaktivnije razgovarati o denga groznici.

- Moramo stvarno pripremiti zemlje za to kako će se nositi sa dodatnim pritiskom koji će doći u budućnosti u mnogim, mnogim velikim gradovima - dodao je on.

Farar je naveo da će zaraza verovatno postati endemična u delovima SAD, Evrope i Afrike, regionima u kojima je već bilo ograničenog lokalnog prenosa, budući da globalno otopljavanje nova područja čini povoljnom sredinom za komarce koji je šire.

Foto: Tanjug/AP

Bolesnici u bolničkoj postelji zaraženi Denga groznicom

Upozorio je da će to dovesti do velikog pritiska na bolničke sisteme u mnogim zemljama. Denga groznica je dugo bila pošast u velikom delu Azije i Latinske Amerike, uzrokujući, kako se procenjuje, oko 20.000 smrti svake godine, navodi Rojters.

Broj slučajeva bolesti dengue na globalnom nivou povećao se osam puta od 2000. godine, što se većim delom može pripisati klimatskim promenama, većem međunarodnom putovanju i urbanizaciji. Mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni, ali samo u 2022. godini je prijavljeno 4,2 miliona slučajeva širom sveta, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju na očekivanje rekordnog širenja ove bolesti ove godine.

Bangladeš je trenutno suočen s najgorom epidemijom dengue groznice ikada, što je dovelo do više od 1.000 smrtnih slučajeva.

Foto: Tanjug/AP

Odeljenje gde su smešteni zaraženi Denga groznicom

Važno je napomenuti da većina zaraženih osoba ne ispoljava simptome, što znači da je stvarni broj slučajeva znatno veći od zvanično prijavljenih. Među simptomima dengue groznice su groznica, bolovi u mišićima i zglobovima, a manje od jedan odsto slučajeva može završiti smrtno. Trenutno ne postoji specifičan lek za ovu bolest, iako je dostupna vakcina.

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila upotrebu vakcine Dengvaxia, koju proizvodi Takeda Pharmaceuticals, za decu uzrasta od šest do 16 godina na područjima gde je dengue groznica značajan zdravstveni problem.

Kudengu su, takođe, odobrili regulatori EU, ali Takeda je povukla svoju prijavu u SAD ranije ove godine, navodeći kao razlog probleme u prikupljanju podataka. Takeda je navela da još pregovara sa američkom Upravom za hranu i lekove o vakcini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading