PRETI NAM NOVI TALAS KORONE?! Otkrivena nova podmukla varijanta, ovo su PRVI SIMPTOMI - da li će VAKCINA DELOVATI?! (FOTO)

Autor:

Vesti

06.09.2023

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolozi trenutno prate pojavu novih varijanti virusa, posebno soja omikron.

PRETI NAM NOVI TALAS KORONE?! Otkrivena nova podmukla varijanta, ovo su PRVI SIMPTOMI - da li će VAKCINA DELOVATI?! (FOTO)

Foto: pixabay.com

U poslednjih sedam dana, Srbija je zabeležila 686 novih slučajeva koronavirusa među 4.705 testiranih građana. Lekari naglašavaju važnost samoizolacije za sve koji osećaju simptome respiratorne infekcije, umesto da idu u kolektive.

Za sada, dobra vest je da novi soj virusa ne izaziva ozbiljnije kliničke slike kod pacijenata, pa nema registrovanih slučajeva pacijenata sa COVID-19 na respiratorima.

Epidemiolozi trenutno prate pojavu novih varijanti virusa, posebno soja omikron. Osim omikrona, pominje se i podvarijanta koronavirusa pod imenom "pirola."

Foto: shutterstock

 

Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, ističe da razvijene zemlje aktivno rade na sekvenciranju virusa kako bi tačno identifikovale prisutne sojeve u populaciji. On takođe naglašava da, iako su eris i pirola trenutno u fokusu istraživanja, građani ne bi trebali dramatizovati situaciju.

Virus se stalno menja. Neki od njih mogu brže da se prenose i pogađaju one koji bi bili otporni prema prethodnom soju kovida. Činjenica je da svi omikron sojevi korone dovode do blaže kliničke slike kod obolelih, nego što je to slučaj sa originalnim vuhanskim sojem ili delta varijantom, koja je dovela do veće smrtnosti. Sada se retko kod pacijenata viđaju simptomi poput gubitka čula ukusa i mirisa ili visoke temperature. Oboleli sada imaju uglavnom glavobolju, gušobolju, kijavicu, blago povišenu temperaturu... Došli smo u situaciju da smo ili vakcinisani ili smo više puta preležali koronu - ističe dr Radovanović.

Kako dodaje, ukoliko broj obolelih od korone nastavi da raste, to će biti početak devetog talasa obolevanja od korone u Srbiji i građani moraju da prihvate činjenicu da je ta bolest tu i da će u doglednoj budućnosti ostati u populaciji. 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading