LEKARI U PRIPRAVNOSTI, PRETI NAM NOVI SOJ KORONE "PIROLA"! Evo kako ga prepoznati!

Autor:

Vesti

22.08.2023

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon epidemije kovida, stručnjake u Srbiji sada zabrinjavaju mutacije korone, naročito onog pod nazivom "pirola", koga je SZO označila kao "varijantu pod nadzorom".

LEKARI U PRIPRAVNOSTI, PRETI NAM NOVI SOJ KORONE "PIROLA"! Evo kako ga prepoznati!

Foto: www.profimedia.rs

Prehlada

Doktorka Marijana Mandić Ristić, načelnica Opšte medicine u Domu zdravlja Vračar kaže da je primećan porast obolelih od kovida poslednjih dana.

- Par pacijenata je bilo pozitivno na kovid, što je povećan broj u odnosu na prethodni period jer ih nije bilo ni ti par. Simptomi uglavnom kreću sa bolom u grlu i par dana malaksalosti sa suvim kašlje, slični kao i kod onih sa respiratornim infekcijama. Pretpostavljamo da su inicijalni virusi zajedno sa kovidom, da se to pomešalo - ističe Marijana Mandić Ristić, načelnica Opšte medicine u Domu zdravlja Vračar.

Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog u Dečjoj klinici u Tiršovoj, kaže da se deca sporadično javljaju sa kliničkom slikom sličnoj prehladi.

- Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana ‘pirola’ kod nas. Ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Pa i ovo je neki od podsojeva. Niko od dece nije imao težu kliničku formu - navodi Rsovac.

Epidemiolog Vesna Mioljević za RTS ističe da naša zemlja prati stanje i informacije koje prosleđuju SZO i CDC i da, bar za sada nema razloga za paniku.

- Imamo sve planove spremne, brzo će se reagovati u slučaju nekog povećanja broja pacijenata - naglašava doktorka Mioljević i naglašava da za sada korona ima više od 30 mutacija.

- Za ovu novu varijantu "pirola", to je tek nekoliko dana, još uvek se ništa ne zna precizno - objašnjava doktorka Mioljević.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading