VELIČANSTVEN PRIZOR! Republika na obeležavanju slave manastira Tumane! Desetine hiljada vernika želi da prisustvuje Svetoj arhijerejskoj liturgiji! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.08.2023

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih.

VELIČANSTVEN PRIZOR! Republika na obeležavanju slave manastira Tumane! Desetine hiljada vernika želi da prisustvuje Svetoj arhijerejskoj liturgiji! (FOTO)

Foto: ST/Nikola Mutić

Posebno svečano biće u manastiru Tumane, gde u devet počinje Sveta arhijerejska liturgija, a blagosiljanje slavskog kolača u 10 časova.

I ove godine sveštenstvo manastira Tumane otvorilo je svoja vrata svim vernicima koji su došli na ovu svetkovinu koja se tradicionalno održava 21. avgusta. 

Hodočasnici iz svih krajeva sveta poranili su i ovog jutra kako bi stigli na Svetu liturgiju.

Na veliki praznik, Svetog Zosima Tumanskog, reka hodočasnika prisustvuje jutarnjoj liturgiji koja se održava na malom oltaru velelepnog letnjikovca u kompleksu samog manastira, a kako je juče bilo u Tumanu čitajte u odvojenoj vesti.

Njihova čuda nadaleko su poznata svuda u svetu, a zahvalni vernici kojima su molitve uslišene dolaze svake godine da se zahvala na velikoj blagodati.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Tumane

 

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju.

O njegovom životu nema sačuvanih istorijskih podataka. Po predanju živeo je sam u kamenoj pećini isposnici kod današnjeg manastira Tumane.

Po narodnom verovanju, nehotice ga je, prilikom lova, ustrelio Miloš Obilić, koji je, na mestu gde je starac izdahnuo, podigao crkvu, odnosno manastir koji se danas zove Tuman. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov, rođen je kao Radoje Arsović 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice.

Stekao je dva doktorata u Francuskoj, ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.

Napustio je službu i svetovni život, pa je uz vladiku Nikolaja započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je do smrti 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Više slika pogledajte u galeriji:

 

 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading