MANASTIR TUMANE SPREMAN DA DOČEKA VERNIKE: Sa svih strana sveta pohrlili da celivaju mošti svetaca (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

20.08.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastir Tumane i ove godine spremno dočekuje veliki broj poklonika. Ljudi iz svih krajeva sveta došli su u ovu svetinju da se poklone svetim moštima.

MANASTIR TUMANE SPREMAN DA DOČEKA VERNIKE: Sa svih strana sveta pohrlili da celivaju mošti svetaca (FOTO/VIDEO)

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ekipa portala Republika posetila je ovaj manastir uoči svetkovine koju proslavlja tradicionalno, svakog 21. avgusta.

Ovaj manastir, nadaleko poznat po svojim čudima, iz godine u godinu  privlači sve veći broj Hodočasnika, a naš sagovornik, otac Teofil, govorio nam je o istorijatu ovog svetog mesta.

- Manastir Tumane datira iz 14. veka. A sve je počelo blagoslovom sa Svete gore, kada je grupa monaha došla u Srbiju, između ostalih je i Sveti Zosim. Došavši u zemlju Lazarevu, pred Kosovski boj, nastanio se u isposnicu nedaleko od današnjeg manastira, a u isto doba živeo je naš slavni vitez, Miloš Oblić. Sve je i počelo tim dramatičnim susretom između Obilića i Svetog Zosima, kada ta zalutala strela ranjava sveca i na samrti poručuje vitezu "Tu me mani, pusti me da umrem." Na grobnom mestu gde je sahranjen svetitelj, Miloš Obilić kajući se uzima da zida svoju prvu zadužbinu - priča otac Teofil i dodaje:

- Tada dolazi pismo od kneza Lazara, gde spominje Zosimove reči "Tu mani zadužbinu i dođi na Kosovo polje. Narod čuvši to aminuje te reči i krštava ovu svetinju sa Tumane.

- Kroz razna rušenja, uspona i padova, ovaj manastir je prošao, ali monaški život se od Svetog Zosima do danas nije prekidao i ova crkva datira iz 24. godine podpomognuta učešćem kralja Aleksandra i 30ih godina u ovaj manastirski kompleks nastanio 20 monaha. Crkva je posvećena Arhangelu Gavrilu, a isprva po istorijatu Arhangelu Mihailu - završava otac Teofil.

Kako nam je sveštenstvo Tumana saopštilo, sutra se očekuje još veći broj vernika nego prethodnih godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading