OTKRIVENA STROGO ČUVANA MISTERIJA: U ovom manastiru monasi spavaju u KOVČEZIMA, a razlog je frapantan! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.08.2023

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U snimku za koji se pretpostalja da je nastao 90-ih godina, starac Kleopa Ilie iz Rumunije otkriva sa kakvim se prizorom susreo kada je stigao u manastir Sihastrija.

OTKRIVENA STROGO ČUVANA MISTERIJA: U ovom manastiru monasi spavaju u KOVČEZIMA, a razlog je frapantan! (VIDEO)

Foto: YouTube/Printscreen, Pixabay.com

Rumuniju u koju zapadni turisti hrle da bi obišli neki od zamkova grofa Drakule koga je ovekovečila američka kinematografija na pomalo bizaran način, sve više postaje zemlja pokloničkih putovanja.

Vernici iz gotovo svih pravoslavnih zemalja dolaze da bi se u nekom od 265 manastira, koliko ih trenutno ima u Rumuniji, poklonili brojnim čudotvornim ikonama ili moštima nekog od svetaca.

Ipak, jedan manastir razlikuje se od svih ostalih, jer su u njemu monasi spavali u kovčezima. Prozorljiv starac Kleopa, čiji se grob i kelija u kojoj je provodio sate u molitvenom tihovanju nalaze u manastiru Sihastrija, svojevremeno je otkrio javnosti priču o ovoj čudnoj praksi, prenose beogradski mediji.

U snimku za koji se pretpostalja da je nastao 90-ih godina, starac Kleopa Ilie iz Rumunije otkriva sa kakvim se prizorom susreo kada je stigao u manastir Sihastrija. Naime, on je zatekao monahe kako spavaju u kovčezima, a razlog je bio interesantan. Oni su spavali u njima da bi se podsećali na kraj svog ovozemaljskog života, te da bi se saživeli sa svojom smrću.

- Kada sam došao ovde, nije bilo dovoljno kreveta za monahe. Svi su spavali na podu ležeći na starim strunjačama ili na stolicama, a umesto u krevetu, neki su spavali u kovčezima, prepričava on i dodaje:

- I znali su ceo Psaltir napamet. To je ono na šta sam naišao u Sihastriji. Pa dobro, dobro...

On je otkrio i kako je sam manastir nastao i koliko su pobožni monasi:

- Manastir je osnovao Danil Sihastrul 1514. godine. Ima 450 godina kako niko ovde nije jeo meso... Kad smo nas dvojica došli, svi su bili starci sa bradama do poda. Evo isposničkog pravila. Danil Sohastrul ga je osnovao sa sedam monaha, naših Rumuna, koji su se vratili sa Svete Gore Atonske. I živeli su u zemunicama i jamama 50 godina - priča on i dodaje:

- U jednoj kolibi su imali kapelu u kojoj je sveštenih služio Liturgiju i pričešćivali su se tu. Kada je tih sedam pustinjaka umralo, tražili su od manastira Neamt nove monahe. Kada je umro Prepodobni Pajsije Veličkovski, manastir Neamt je imao 1200 monaha, 480 rukopoloženih đakona ili sveštenika. 

- Manastir Neamt je najveći, najpoznatiji... Njegova kultura... Bio sam na Svetoj Gori, na Sinaju. Svuda se mogu naći knjige iz Neamta, štampane u ovom manastiru. On je bio izvor kulture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading