DECA SU POČELA DA POVRAĆAJU I HALUCINIRAJU, VIŠE OD 60 ZAVRŠILO U BOLNICI: Onda je otkriveno da su jeli SLATKIŠE SA KANABISOM!

Autor:

Svet

03.10.2023

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak je na Jamajci hospitalizovano više od 60 učenika osnovnih škola nakon što su konzumirali slatkiše sa kanabisom.

DECA SU POČELA DA POVRAĆAJU I HALUCINIRAJU, VIŠE OD 60 ZAVRŠILO U BOLNICI: Onda je otkriveno da su jeli SLATKIŠE SA KANABISOM!

Foto: Shutterstock

Ministarka obrazovanja i omladine Jamajke, Fejval Vilijams, izjavila je da nijedno od dece, starosti od 7 do 12 godina, nije u kritičnom stanju.

Deca su počela da povraćaju i haluciniraju nakon konzumiranja slatkiša. Neka od dece su čak priključena na infuziju. “Jedan dečak je rekao da je pojeo samo jednu bombonu, eto koliko je jak proizvod. Roditelji, pazite!” upozorila je Vilijams.

Slatkiši su bili upakovani u ambalažu duginih boja. Na pakovanju je navedeno da proizvod sadrži Delta-8 tetrahidrokanabinol (delta-8 THC), psihoaktivnu supstancu koja se nalazi u biljci Cannabis sativa. Ova biljka obuhvata vrste marihuane i konoplje. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da ova supstanca ima “psihoaktivne i opojne efekte”.

Na pakovanju slatkiša nalazi se i vladino upozorenje “Čuvati van domašaja dece” i “Nije namenjeno za upotrebu nikome mlađem od 21 godine”. Na Jamajci je od 2015. godine upotreba kanabisa dekriminalizovana za osobe starije od 18 godina ako poseduju 56 grama ili manje, a tretira se kao manji prekršaj.

Konzumiranje slatkiša sa kanabisom može imati ozbiljne posledice za decu. Deca mogu doživeti ekstremnu pospanost ili nisku energiju nakon konzumiranja hrane koja sadrži marihuanu. Ukoliko deca udahnu dim, mogu doživeti iritaciju pluća i napade astme. Proizvodi sa visokim sadržajem marihuane mogu izazvati anksioznost, bizarne ponašanje i agitaciju.

Najčešći incidenti predoziranja kod dece se javljaju kada je droga kombinovana sa hranom u “jestivom” obliku marihuane. Ovo je zato što marihuana konzumirana na ovaj način može imati jači i produženi efekat, posebno kod dece mlađe od 12 godina.

Kod male dece, jestivi proizvodi sa vrlo visokim količinama marihuane mogu izazvati ozbiljnije simptome. Mnoga mala deca koja konzumiraju jestive proizvode sa marihuanom zahtevaju hospitalizaciju zbog ozbiljnosti simptoma2.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading