REPUBLIKANCI KAO ROGOVI U VREĆI: Od 7 kandidata, jedan ide na crtu Trampu - na debati pravi CIRKUS, svađali se, vikali, vređali, upadali u reč (VIDEO)

Autor:

Svet

28.09.2023

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedam američkih republikanskih predsedničkih kandidata oštro je raspravljalo tokom debate u sredu uveče, svaki u pokušaju da se izvuče iz mase i postane glavni rival Donalda Trampa, koji vodi u trci za predsedničku nominaciju stranke za izbore 2024, iako se suočava sa četiri krivične optužnice.

REPUBLIKANCI KAO ROGOVI U VREĆI: Od 7 kandidata, jedan ide na crtu Trampu - na debati pravi CIRKUS, svađali se, vikali, vređali, upadali u reč (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Tramp je, kao i prošlog meseca, odbio da učestvuje u debati koju je sponzorisala partija, što je odmah izazvalo kritike dvojice njegovih protivnika, navodi Glas Amerike,

"Donald Tramp je nestao u akciji", rekao je guverner Floride Ron DeSantis, Trampov najbliži protivnik, ali i dalje daleko drugi u nacionalnim anketama. "On bi trebalo da bude na ovoj bini da odgovori zašto je povećao nacionalni dug za 7,8 hiljada milijardi dolara".

 

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi je rekao da, ako bivši predsednik nastavi da izbegava debate republikanaca "nećemo te zvati Donald Tramp, zvaćemo te Donald Dak (Paja Patak)".

 

Republikanski rivali treba da "krenu snažnije na Trampa" u drugoj debati, kaže moderatorka

Dok su se njegovi protivnici raspravljali u Predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u Kaliforniji, Tramp je organizovao politički miting u Mičigenu, državi na političkom poprištu Srednjeg zapada u kojoj radnici automobilske industrije štrajkuju protiv tri najveća proizvođača automobila u zemlji.

 

Uz skandiranje pristalica, bivši predsednik je uglavnom napadao aktuelnog šefa države Džoa Bajdena i ignorisao republikance koji su raspravljali nastojeći da ga prestignu u trci za stranačku nominaciju. Optužio je "pokvarenog Džoa da šalje milione poslova u Kinu" i rekao da Bajden primorava Amerikance da kupuju električna vozila koja su preskupa za većinu domaćinstava.

 

A na debati, drugi republikanski kandidati su ispaljivali verbalne hice jedni na druge, nadajući se da će zadati nokaut koji bi im mogao dati prednost i ostaviti ih da se bore protiv Trampa. Rezultat je povremeno bio vođenje unakrsnih rasprava dok su moderatori Foks njuza pokušavali, često uzalud, da vrate kontrolu nad debatom.

Bivša ambasadorka u UN Niki Hejli i guverner Floride Ron DeSantis tokom druge debate republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju, u Predsedničko biblioteci Ronald Regan u Simi Veliju, Kalifornija, 27. septembra 2023.

Tramp je strateški zaključio da nema šta da dobije time što će se pojaviti na istoj sceni u debati sa protivnicima kada je nacionalna anketa koju je sastavila

RilKlirPolitiks (RealClearPolitics) pokazala da ima 56 odsto podrške među republikanskim glasačima za nominaciju i 42 procentna poena prednosti u odnosu na DeSantisa. Ostali republikanci još više zaostaju za bivšim predsednikom.

 

U jednom trenutku, DeSantis se osvrnuo na sopstvene loše rezultate protiv Trampa, rekavši: "Ankete ne biraju predsednike. Birači biraju predsednike".

 

Nakon što je preduzetnik Vivek Ramasvami rekao da koristi platformu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, kako bi došao do mlađe generacije Amerikanaca, Niki Hejli, Trampova bivša ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama ga je kritikovala: "Svaki put kad te čujem, osećam se malo gluplja zbog toga to što pričaš".

Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, takođe je agresivno napala senatora iz matične države Tima Skota, kritikujući njegov nastup u američkom Senatu, dok je on branio svoje službovanje.

Bivši potpredsednik Amerike Majk Pens, koji je bio Trampov zamenik, potvrdio je konzervativne stavove i rekao da je tokom godina u Kongresu i kao bivši guverner Indijane najkvalifikovaniji da postane predsednik.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Kandidat sa malo šansi, guverner Severne Dakote Dag Burgum, naveo je svoju poslovnu sposobnost kao prednost.

Posle prve, izjednačene debate među Trampovim protivnicima, ankete širom zemlje su pokazale da on zapravo povećava prednost, čak i dok se suočava sa izgledima da će u prvoj polovini 2024. provesti nedelje u sudnicama zbog optužbi da je pokušao da prekroji izbornu volju 2020. i da je nezakonito zadržao visoko poverljiva dokumenta nacionalne bezbednosti kada je napustio funkciju.

Sa Trampovom većinskom podrškom u republikanskoj bazi, njegovi protivnici su pod velikim pritiskom da ubede glasače da su bolji izbor za kandidovanje protiv Bajdena, demokrate koji traži reizbor.

Među debatantima, samo je Kristi oštro napadao Trampa zbog krivičnih optužbi sa kojima se suočava, kao što je to ponovo učinio u sredu.

Bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson, još jedan republikanski kandidat koji je napadao Trampa i rekao da bi trebalo da odustane od borbe za predsedničku nominaciju, nije ispunio kriterijume koje je odredio Republički nacionalni komitet da bi bio na bini za debatu.

Od kandidata se takođe traži da imaju najmanje 50.000 jedinstvenih finansijskih donatora i da potpišu obećanje da će podržati osobu koja na kraju bude republikanski kandidat za predsednika.

Stručnjak za debate na Univerzitetu u Mičigenu Aaron Kal rekao je za Glas Amerike da je sedam kandidata u sredu moralo "direktno da krene u borbu protiv Trampa... uprkos njegovom odsustvu, inače rizikuju da jednostavno ostanu da se 'češljaju dok selo gori', čak i ako nastave da imaju kvalitetne nastupe. Nema nade da neko stigne Trampa osim ako ne krene na njega direktnije".

Međutim, tokom čitave debate, kandidati su jednako ili još kritikovali Bajdena, kao da su u kampanji za opšte izbore, uključujući i napad na njega zato što se pojavio u utorak u protestnoj koloni u Mičigenu, podržavajući automobilske radnike.

Skot je rekao: "Džo Bajden ne bi trebalo da bude u protestnoj koloni. On bi trebalo da bude na južnoj granici" sa Meksikom kako bi sprečio ilegalne migrante da uđu u SAD.

Drugi su napali Bajdenovo rukovođenje američkom privredom; visoka inflacija tokom njegovog mandata u Beloj kući dovela je do toga da milioni američkih domaćinstava osećaju finansijski pritisak.

Debata u sredu održana je tri i po meseca pre prvog glasanja republikanaca - partijskog glasanja u državi Srednjeg zapada, Ajovi, da bi ubrzo usledila nadmetanja u drugim državama.

 

Jedan od ključnih političkih datuma je 5. mart, kada su partijski preliminarni izbori zakazani u više od deset država, dan pošto bi u Vašingtonu trebalo da počne suđenje Trampu po optužbama za mešanje u postizborni proces - sudska bitka koja bi lako mogla da potraje nekoliko nedelja.

 

Drugo suđenje, po navodima iz dokumenta o nacionalnoj bezbednosti, trebalo bi da počne 20. maja na Floridi.

Republikanci će zvanično izabrati predsedničkog kandidata na nacionalnoj konvenciji u julu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading