DAN SE PRETVORIO U NOĆ: Zastrašujući snimak, džinovski oblak GUTA brazilski grad, TAMA kao da je SUDNJI DAN! (VIDEO)

Autor:

Svet

24.09.2023

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dramatičnom video snimku koji je zabeležen u južnom Brazilu, prikazan je spektakularni oblak koji se nadvio nad gradom Kašijas do Sul. Snimak je napravljen u subotu ujutru i prikazuje ogroman oblak koji prekriva zgrade, izveštavaju mediji.

DAN SE PRETVORIO U NOĆ: Zastrašujući snimak, džinovski oblak GUTA brazilski grad, TAMA kao da je SUDNJI DAN! (VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter @AlertaMundial2

Ovaj izuzetno neobičan oblak poznat kao "shelf" ili arkus oblak, kako ga opisuju meteorolozi, formira se obično kada je temperatura na površini visoka i kada naiđe na sloj hladnijeg vazduha. Takođe, ovim oblakoma pogoduju jaki vetrovi koji deluju u prvim slojevima atmosfere, objašnjava meteorolog Alana Gabriele.

"Oni se normalno formiraju kada je temperatura visoka na tlu i naiđe na sloj hladnijeg vazduha. Takođe im pogoduju jaki vetrovi koji deluju u prvim slojevima atmosfere", kaže Gabriele.

 

Ovi fascinantni oblaci nastaju u uslovima velike nestabilnosti u atmosferi. Topao vazduh se diže iznad sloja hladnijeg vazduha i brzo kondenzuje, stvarajući efekat koji je istovremeno lep i zastrašujuć.

 

Alana Gabriele komentariše ovaj prirodni fenomen: "Veoma je jezivo, ali i lepo."

Ono što je značajno jeste da obimno formiranje oblaka u obliku talasa često prethodi oluji i izaziva jake nalete vetra. Na snimku se jasno vidi kako vetar počinje da duva sve jače, dok se oluja približava gradu.

Arkusi, ili "shelf" oblaci, formiraju se unutar kumulonimbusa, olujnih oblaka, zahvaljujući snažnim silaznim strujama koje ih uvijaju prema površini poput snažnih slapova, donoseći na ivici oblaka olujne, neretko i razorne vetrove.

Ovaj dramatičan prikaz prirode služi kao upozorenje na nadolazeće vremenske nepogode i podseća nas na moć prirode koja često ostavlja bez daha.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading