UZBUNA U AMERICI, KONGRES NA NOGAMA! Ako Kina uspe da postigne ovo - ništa je više ne može ZAUSTAVITI!

Autor:

Svet

19.09.2023

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski tehnološki plan i ambicija da postane globalni lider u ovim oblastima postaju ključna pitanja u odnosima između SAD i Kine

UZBUNA U AMERICI, KONGRES NA NOGAMA! Ako Kina uspe da postigne ovo - ništa je više ne može ZAUSTAVITI!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Si Đinping

Članovi odbora Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država koji se bave Kinom izrazili su zabrinutost zbog plana Pekinga da postane najveći svetski tehnološki centar.

Poslanica Rebeka Mišel Šeril je predstavila rezoluciju sa tri tačke kojom se dokumentuje strategija Pekinga u okviru kineske inicijative "Mejd in Čajna 2025", te je apelovala na relevantne sektore u SAD da ocene svoje sposobnosti proizvodnje kako bi bolje razumeli svoju poziciju u odnosu na Kinu.

Rezoluciju podržavaju šef odbora za Kinu, republikanac Majkl Galager, i potpredsednica ovog odbora, demokratkinja Radža Krišnamurti. Kineski plan fokusira se na deset ključnih oblasti, uključujući vazduhoplovnu opremu, nove informacione tehnologije, medicinske uređaje i poljoprivrednu opremu. Ovaj plan izazvao je zabrinutost u SAD i podstakao istragu Trampove administracije 2018. godine, koja je Kini stavila na teret korišćenje netransparentnih pravila i barijera koje pogoduju kineskim kompanijama.

- Moramo brzo delovati kako bismo se suprotstavili eskalirajućoj ekonomskoj agresiji Komunističke partije Kine i pokušajima da dominiraju tehnologijom budućnosti, koja je toliko kritična za našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost - rekla je Šeril za ovaj medij.

Poslanica Šeril izjavila je da je hitno potrebno delovati kako bi se suprotstavili kineskoj ekonomskoj agresiji i njenim naporima da dominira tehnološkim sektorom koji je od suštinskog značaja za ekonomsku i nacionalnu bezbednost SAD.

Kineski tehnološki plan i ambicija da postane globalni lider u ovim oblastima postaju ključna pitanja u odnosima između SAD i Kine, a pitanja intelektualne svojine, trgovinskih praksi i tehnološkog nadmetanja ostaju na agendi međunarodnih odnosa.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading