BRIKS DOBIJA NOVE ČLANICE: Savez PET SILA biće brojniji za šest država, među njima i jedna od najbogatijih na svetu

Autor:

Svet

24.08.2023

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri BRIKS-a usvojili su danas završnu deklaraciju 15. samita u Johanesburgu, u kojoj su pozvali Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže toj organizaciji.

BRIKS DOBIJA NOVE ČLANICE:  Savez PET SILA biće brojniji za šest država, među njima i jedna od najbogatijih na svetu

Foto: Tanjug AP

Proširenje, koji ima za cilj povećanje uticaja bloka, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, takođe bi moglo da otvori put desetinama zainteresovanih zemalja koje traže prijem u BRIKS, što bi podržalo napore Pekinga i Moskve da to pretoče u održivu protivtežu Zapadu, ocenjuje Rojters.

Republika

Foto: Tanjug AP

 

 

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, koji je domaćin samita lidera BRIKS-a, najavio je danas da će novi kandidati biti primljeni u članstvo 1. januara 2024. godine. Dodao je da je prijem novih članica prva faza proširenja petorke.

Ramafosa je saopštio da su lideri ovog ekonomskog saveza usvojili završnu deklaraciju 15. samita i istakao da BRIKS veoma zabrinut zbog sukoba u svetu i da se zalaže za mirno rešavanje sukoba, putem dijaloga.

Takođe je skrenuo pažnju na potrebu da se u obračunima koriste nacionalne valute.

„Ovo je globalni trenutak za korišćenje lokalnih valuta, alternativnih finansijskih procedura i alternativnih sistema plaćanja“, rekao je Ramafosa, prenosi agencija RIA Novosti.

On je pojasnio da su lideri zadužili ministre finansija svojih zemalja da rade na ovim pitanjima. Prema rečima predsednika Južne Afrike, BRIKS je spreman da traži mogućnosti za poboljšanje stabilnosti, pouzdanosti i poštenih i fer odnosa u globalnoj finansijskeoj arhitekturi.

Republika

Foto: Tanjug AP

 

 

Debata o proširenju bila je na vrhu dnevnog reda trodnevnog samita u Johanesburgu, a dok su sve članice BRIKS-a javno izrazile podršku proširenju bloka koji je dom oko 40 odsto svetske populacije i četvrtine globalnog bruto domaćeg proizvoda , među liderima je bilo podela koliko bi ono trebalo da bude i u kom vremenskom periodu, navodi Rojters.

Više od 40 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, prema izjavama južnoafričkih zvaničnika, a 22 su zvanično zatražile da budu primljene.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading