PROTIV HEGEMONIJE I NEOKOLONIJALIZMA Putin govorio na samitu BRIKS-a: Borimo se za PRAVEDAN SVETSKI POREDAK (VIDEO)

Autor:

Svet

23.08.2023

13:39 >> 13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin je putem video linka učestvovao na 15. Samitu BRIKS-a u Johanesburgu.

PROTIV HEGEMONIJE I NEOKOLONIJALIZMA Putin govorio na samitu BRIKS-a: Borimo se za PRAVEDAN SVETSKI POREDAK (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

Šef ruske države je istakao da se „petorka“ – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – s pravom etablirala na globalnoj areni kao savez sa autoritetom. Položaj organizacije stalno jača, a njen tok odgovara težnjama glavnog dela međunarodne zajednice – svetske većine, prenosi RIA Novosti.

 

Zemlje BRIKS- a su protiv hegemonije i politike neokolonijalizma, naglasio je predsednik.

„Svi smo jednoglasni u vezi formiranja multipolarnog svetskog poretka koji je zaista pravedan i zasnovan na međunarodnom pravu, uz poštovanje ključnih principa Povelje UN, uključujući suvereno pravo i poštovanje prava svakog naroda na svoj model razvoja“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da je sukob  u Ukrajini izazvana željom niza zapadnih država da sačuvaju svoju prevlast, a da su akcije Rusije "stavile su tačku na rat kijevskog režima, kojeg podržava Zapad, protiv ljudi u Donbasu".

Predsednik Rusije je takođe zahvalio kolegama iz BRIKS-a koje pokušavaju da pomognu u rešavanju konflikta mirnim putem.

On je pozvao članove "petorke" da prošire obračune u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju, kao i da osnuju stalnu komisiju za transport, koja bi se bavila i logistikom.

Rusija pozdravlja jačanje saradnje u okviru BRIKS-a u oblasti globalnih inovacija, nastavio je šef države.

„Računamo na intenziviranje saradnje u okviru inicijative globalne mreže istraživačkih infrastruktura BRIKS-a, koju bi mogao podržati i razvijati poseban poverenički fond".

Putin je podsetio da će sledeće godine predsedavanje BRIKS-om preći na Rusiju i predložio održavanje samita u oktobru 2024. godine u Kazanju .

Danas BRIKS objedinjuje pet zemalja, ali su 23 države već izrazile želju da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Alžir, Tunis, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

BONUS VIDEO: 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading