RAT KOJI ĆE UNIŠTITI ČOVEČANSTVO! Komandant svemirskih snaga SAD: Amerika će štititi svoje satelite PO SVAKU CENU, ali u sukobu u kosmosu NIKO NE MOŽE POBEDITI

Autor:

Svet

04.09.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat u svemiru bi mogao da ugrozi celo čovečanstvo, rekao je za Newsweek komandant američkih svemirskih snaga Čens Salcman.

RAT KOJI ĆE UNIŠTITI ČOVEČANSTVO! Komandant svemirskih snaga SAD: Amerika će štititi svoje satelite PO SVAKU CENU, ali u sukobu u kosmosu NIKO NE MOŽE POBEDITI

Foto: pixabay.com

Geopolitičke tenzije na Zemlji dostigle su takve razmere da prete da pređu granice atmosfere, piše Njuzvik. Šef novog svemirskog odeljenja Oružanih snaga SAD govorio je o tome kako je planirano da se spreče sukobi u svemiru. Ovo neće biti lako, a evo i zašto.

„Ako izbije takav rat, mogao bi biti još razorniji od tradicionalnih vazdušnih, kopnenih i morskih ratišta, i mogao bi da promeni živote ljudi za mnogo vekova“, rekao je on.

Prema generalovim rečima, zbog ovakvih neprijateljstava, prostor svemira, zajednička svojina čovečanstva, biće zatrpan otpadom za mnoge generacije koje dolaze.

"Ako oborite avion u konvencionalnom ratu, on nestaje iz vazduha. Ako potopite brod, on nestaje sa morskih puteva", objasnio je general. "Ako oborite satelit, on ostaje u orbiti stotinama godine, a njeni ostaci će stvarati trajne probleme, posebno jer se skupljaju u orbitama tokom rata."

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Salcman je dodao da za postizanje vojnih ciljeva SAD moraju lišiti neprijatelja mogućnosti da gađa američke satelite. To je, zaključio je, bio rat u njegovom tradicionalnom smislu.

Publikacija je podsetila da je prvo oružje sposobno da deluje u svemiru izmišljeno u nacističkoj Nemačkoj . U Rusiji su se kosmičke snage pojavile 1992. godine, a 2015. postale su deo Vazduhoplovstva. Iste godine u kineskoj vojsci pojavile su se svemirske snage. Danas sve više zemalja stvara svemirske vojne strukture.

Stvaranje američkih svemirskih snaga u decembru 2019. učvrstilo je status „poslednje granice“ za svemir – stvarnu teritoriju vojnih operacija, čiji skriveni rizici još nisu testirani u stvarnim borbenim uslovima. Iako je američko vazduhoplovstvo decenijama koristilo svemirska sredstva za podršku kopnenim operacijama, a četiri zemlje - Sjedinjene Države, Rusija, Kina i Indija - testirale su svoje protivsatelitsko oružje, još uvek nije došlo do direktnog sudara izvan naša planete.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading