POČETAK NOVOG HLADNOG RATA: Kina i Amerika se utrkuju da naprave nove borbene avione ŠESTE GENERACIJE!

Autor:

Svet

18.09.2023

00:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su SAD zadržale vazdušnu superiornost nad svojim protivnicima dugi niz godina, i Kina i Rusija su unapredile svoje vazdušne sposobnosti.

POČETAK NOVOG HLADNOG RATA: Kina i Amerika se utrkuju da naprave nove borbene avione ŠESTE GENERACIJE!

Foto: YouTube/Printscreen

SAD nisu jedina zemlja čija vojska gleda u budućnost. Kina se takođe utrkuje da razvije sopstveni lovac šeste generacije.

NRK je svoju novu H-20 stelt platformu postavila kao snažnu za suprotstavljanje trojcu strateških bombardera američkih vazduhoplovnih snaga, dok je neminovni B-21 Rajder USAF-a trenutno u fazi testiranja. Iako su SAD zadržale vazdušnu superiornost nad svojim protivnicima dugi niz godina, i Kina i Rusija su unapredile svoje vazdušne sposobnosti, nagnuvši vagu od prethodnog američkog monopola na platforme sledeće generacije, pišu Novosti.

Očekuje se da će program USAF-a Nekst Dženerejšn Er Dominens (NGAD) podići američke sposobnosti u vazduhu usred tekuće geopolitičke nestabilnosti. Dizajnirana da zameni moćni F-22 Raptor, platforma šeste generacije će sigurno odvratiti protivnike kada zvanično uđe u službu. Pošto je NGAD program visoko poverljiv, detalji oko njegovih pravih karakteristika ostaju uglavnom nepoznati. Međutim, malo dostupnih informacija o programu ukazuje da će on predstavljati potpuno novu eru avijacije.

Iako je dostupno još manje detalja oko novog okvira avio-industrije Kine, kineski državni mediji objavili su prikaze kako bi program mogao da izgleda. Nije iznenađujuće, dostupni modeli pekinškog lovca sledeće generacije izgledaju veoma slično američkim dizajnom. PLA ima tendenciju da preokrene inžinjering i kopira strane dizajne i tehnologije, što je taktika koju zemlja verovatno koristi da bi se podigla na svom programu sledeće generacije.

Iako se čini da SAD prednjače u igri NGAD-a, nesreće pri testiranju i drugi događaji mogu da odlože eventualni ulazak programa u upotrebu. S obzirom na eskalaciju tenzija između Pekinga i Vašingtona, sat otkucava za NGAD program.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading