ISTORIJSKA POSETA! Vladimir Putin u oktobru ide u Kinu na prvo putovanje od naloga za njegovo hapšenje

Autor:

Svet

29.08.2023

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka invazije na Ukrajinu, Putin je putovao samo u susedne zemlje, bivše članice Sovjetskog Saveza, i Iran

ISTORIJSKA POSETA! Vladimir Putin u oktobru ide u Kinu na prvo putovanje od naloga za njegovo hapšenje

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Kinu u oktobru i to će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvu otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema njihovim navodima, Kremlj priprema Putinovu posetu Kini za Forum "Pojas i put" u oktobru, nakon što je ruski predsednik prihvatio poziv kineskog kolege Si Đinpinga.

Izvori Blumberga navode da je ruski predsednik voljan da poseti samo zemlje u kojima njegove obaveštajne službe mogu u potpunosti da mu garantuju bezbednost.

Putin nije napustio Rusiju otkako je sud u Hagu izdao nalog u martu ove godine, ali je posetio područja u Ukrajini koja su pod ruskom kontrolom.

Preskočio je samit BRIKS-a u Južnoj Africi prošle nedelje nakon što je tamošnja vlada stavila do znanja da će morati da ispoštuje nalog MKS i uhapsi Putina, ukoliko se  bude pojavio.

Indijskom premijeru Narendru Modiju juče je rekao da neće prisustvovati samitu G20 sledećeg meseca, iako Indija nije potpisnica statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije ovog meseca da očekuje da ugosti Putina u avgustu, međutim kasnije je objavljeno da će, umesto toga, Erdogan posetiti ruski grad Soči sledeće nedelje.

Od početka invazije na Ukrajinu, Putin je putovao samo u susedne zemlje, bivše članice Sovjetskog Saveza, i Iran.

U Kini je poslednji put bio u februaru 2022. godine, manje od tri nedelje pre početka "specijalne vojne operacije", gde je prisustvovao Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i imao razgovor sa Sijem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading