BIVŠI UKRAJINSKI MINISTAR ZAVRŠIO U PRITVORU! Optužen za izdaju: Pokazao proruska osećanja!

Autor:

Svet

16.09.2023

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski sud osudio je juče bivšeg ministra u Vladi Nestora Šufrića na 60 dana pritvora bez mogućnosti kaucije zbog sumnje da je izrazio proruska osećanja i izvršio izdaju.

BIVŠI UKRAJINSKI MINISTAR ZAVRŠIO U PRITVORU! Optužen za izdaju: Pokazao proruska osećanja!

Foto: printscreen/X

Nestor Šufrić je optužen da je održavao kontakte sa odbeglim ukrajinskim parlamentarcem za koga istražitelji sumnjaju da je radio za ruske bezbednosne službe i da podržava planove za podsticanje promoskovskog separatizma u istočnoj Ukrajini.

Novinski izveštaji citiraju Šufrićeve advokate koji su rekli da će se žaliti na odluku suda. Šufrić je dugo bio član političkih grupacija prijateljskih Moskvi, uključujući i jednu partiju koja je zabranjena od ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara.

Optužili su ga da ima bliske veze sa Medvedčukom

Bio je ministar hitnih službi za vreme predsednika Viktora Janukoviča, koji je pobegao iz Ukrajine nakon masovne pobune 2014. koja je izazvala rusku aneksiju Krima.

Bezbednosni istražitelji SBU rekli su da je on takođe imao bliske veze sa Viktorom Medvedčukom, poslovnim magnatom i bivšim poslanikom koji je prošle godine poslat u izgnanstvo u Rusiju u zamenu za ukrajinske ratne zarobljenike. Istražitelji su rekli da je Šufrič izvršavao uputstva ruskih i proruskih zvaničnika da promoviše promoskovsku politiku unutar Ukrajine.

On je 2014. godine vodio razgovore sa separatistima u istočnoj Ukrajini i pozvao ukrajinske vlasti da razmotre sporazum sa Moskvom o stvaranju proruskih teritorija tamo. Vlasti su saopštile da su tokom pretresa Šufrićeve kuće u petak pronađeni dokumenti o stvaranju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, kao i ruske medalje i druga obeležja, piše hrvatski Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading