ŠOK! RUSI NISU VEROVALI DA JE OVO MOGUĆE: Ukrajinci na Krimu uništili dva ruska PVO sistema S-400, vredna 1,2 MILIJARDE DOLARA!

Autor:

Svet

14.09.2023

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojna kontraobaveštajna služba i ukrajinska mornarica izveli su sinoć jedinstvenu specijalnu operaciju u blizini Jevpatorije, uspešno neutrališući ruski PVO sistem S-400 Trijumf, navode izvori u Službi bezbednosti Ukrajine (SSU).

ŠOK! RUSI NISU VEROVALI DA JE OVO MOGUĆE: Ukrajinci na Krimu uništili dva ruska PVO sistema S-400, vredna 1,2 MILIJARDE DOLARA!

Foto: shutterstock, Printscreen Twitter Igor Sushko

Izvori su izvestili da su bespilotne letelice (UAV) i rakete Neptun efikasno pogodile cilj, a da je unušteni PVO sistem vredan 1,2 milijarde dolara. Prema navodima sa društvenih mreža, jedan sistem košta 600 miliona dolara, tako da su verovatno uništena dva.

 

"U početku su dronovi SSU onesposobili "oči" kompleksa, uključujući radare i antene. Nakon što su radarske stanice onesposobljene, jedinice ukrajinske mornarice lansirale su dve krstareće rakete 'Neptun', pogodivši lansere S-300/400 Trijumf", objasnio je izvor.

 

Kako je naglasio šef SSU Vasil Maliuk, „udarci će se nastaviti i nastaviti“.

 

Izvori ukrajinske Službe bezbednosti su takođe napomenuli da Ruse na Krimu očekuju dalja „iznenađenja“.

 

Pres služba Uprave za strateške komunikacije Glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine potvrdila je udar na lokaciju neprijateljskih raketnih sistema u blizini Jevpatorije.

Šta se zna o ruskom Trijumfu?

S-400 Trijumf je ruski raketni sistem zemlja-vazduh dugog i srednjeg dometa, koji predstavlja raketni kompleks PVO nove generacije.

Ovaj kompleks je projektovan za gađanje izviđačkih aviona, strateške i taktičke avijacije, taktičkih i operativnih taktičkih balističkih raketa, balističkih raketa srednjeg dometa, hipersoničnih ciljeva, stanica za ometanje, radarskih aviona za osmatranje i navođenje i drugih pretnji.

 

Rusi koriste ove sisteme za protivvazdušnu odbranu i raketne udare. Pošto S-400 nije namenjen za kopnene udare, oni su veoma neprecizni i destruktivni.

 

Eksplozije u Jevpatoriji

Tokom noći na Krimu su se čule jake eksplozije u blizini Jevpatorije. Očevici su na društvenim mrežama podelili snimke koji prikazuju snažne bljeskove i požar. Lokalni Telegram kanali i mediji naveli su da su se eksplozije dogodile u blizini vojne baze.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading