KRIM JE ISTORIJSKA RUSKA TERITORIJA, POVRATAK U UKRAJINU JE ILUZIJA: Bivši predsednik Francuske poručio - Ukrajina mora da bude NEUTRALNA

Autor:

Svet

17.08.2023

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi nazvao je ideju o vraćanju Krima Ukrajini iluzijom. Prema njegovim rečima, poluostrvo je istorijski ruska teritorija, a njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima.

KRIM JE ISTORIJSKA RUSKA TERITORIJA, POVRATAK U UKRAJINU JE ILUZIJA: Bivši predsednik Francuske poručio - Ukrajina mora da bude NEUTRALNA

Foto: Tanjug/AP

Sarkozi je to izjavio u intervjuu za Figaro . On je govorio i o održavanju referenduma u ​​regionima Ukrajine koje je privremeno okupirala Rusija.

„Kada je reč o teritoriji Krima, koji je bio ruski do 1954. godine i gde većina stanovništva sebe i dalje smatra Rusima, mislim da je svaki povratak iluzija“, rekao je političar.

Istovremeno, Sarkozi smatra da bi na Krimu trebalo da se održi još jedan referendum – prema njegovim rečima, „pod nadzorom međunarodne zajednice“. Prema rečima bivšeg predsednika Francuske, ovakav referendum će potvrditi „stvarno stanje stvari”.

Sarkozi je rekao i da se slični referendumi moraju održati u novim regionima koje je okupirala Rusija, ako Ukrajina ne može da ih vrati.

"Sve će zavisiti od toga kako će se razvijati situacija na terenu. Ako Ukrajinci ne uspeju da ih potpuno povrate, onda će izbor biti između zamrznutog konflikta, koji će, kao što znamo, neminovno dovesti do novog uzavrelog sukoba sutra, ili da pribegnemo, još jednom, referendumima pod strogom kontrolom međunarodne zajednice da se konačno reše ova teritorijalna pitanja“, rekao je Sarkozi.

On je naveo i da Ukrajina treba da ostane neutralna država i da ne ulazi ni u EU ni u NATO.

"Ukrajina je spona između Zapada i Istoka i pozvana je da bude most između Evrope i Rusije. To mora da ostane. To nije samo zato što Ukrajina nije spremna i ne ispunjava kriterijume postavljene za članstvo. mora da ostane neutralna zemlja“, rekao je Sarkozi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading