ISPLIVALI DETALJI SUSRETA KOLINDE I PUTINA: Ruski predsednik bio očaran,a evo kako mu je uzvratila bivša predsednica Hrvatske

Autor:

Svet

13.09.2023

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović javno u jednom britanskom potkastu optužila Rusiju da je bila umešana u predsedničke izbore u Hrvatskoj 2020., kada je izgubila od aktuelnog predsednika Zorana Milanovića, oglasio se bivši ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov i poručio da je za Moskvu svejedno ko će biti na čelu hrvatske države, da joj se lično divi, kao i da je predsednik RF Vladimir Putin bio njome impresioniran.

ISPLIVALI DETALJI SUSRETA KOLINDE I PUTINA: Ruski predsednik bio očaran,a evo kako mu je uzvratila bivša predsednica Hrvatske

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/www.youtube.com/columbia

Azimov je za hrvatski RTL negirao bilo kakvu umešanost Rusije u predsedničke izbore u Hrvatskoj .

"Bio sam svedok predsedničkih izbora 2016. godine. Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović. Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Naša politika nije baš otvorena. Nikada se ne mešamo u unutrašnje poslove. Za nas je svejedno ko će pobediti, Josipović ili Grabar-Kitarović".

Azimov kaže da se izbor naroda mora poštovati.

"Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, finansijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije.  To nije naša politika", jasan je Azimov.

Upitan da li je Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji, Azimov kaže da je za vreme svog mandata bio u prijateljskim odnosima sa njom i njenim saradnicima, da joj se divi i da za ono što je, kako kaže, ona učinila za odnose dveju država ima samo prijateljske reči.

"Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njenim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske reči. Divim joj se", naveo je ruski diplomata.
Istakako je da sa Grabar Kitarović bio u dobrim odnosima i nakon što je izašla iz politike.

"Ali, mislim da će Grabar-Kitarović pre ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentiovana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim veštinama", kaže Azimov.

A, na pitanje da li je Rusiji bilo u interesu da Zoran Milanović postane predsednik Hrvatske, ruski diplomata je ponovio.

"Reći ću vam ponovo da za nas ne čini nikakvu razliku ko će biti predsednik države, jer i Milanović ima prijateljske osećaje prema Ruskoj Federaciji. Mi znamo da prirodno i jedno i drugo imaju odlične odnose s Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom. Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumeju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske", naveo je Azimov.

Upitan da li je Rusija sprovodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG-a, Azimov ističe:

"Za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom firmom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dve milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze sa snabdevanjem Hrvatske ruskim gasom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt".

Na konstataciju da je Grabar-Kitarović u pomenutom intervjuu rekla da ju je Putin zvao nakon što je izgubila izbore 2020., ali da se zbog korone poseta nikada nije dogodio, Azimov kaže da nije siguran da li ju je ruski predsednik zvao nakon što je izgubila izbore, ali je, ističe, siguran da je bio impresioniran bivšom hrvatskom predsednicom tokom razgovra u Sočiju 2017. godine. 

"Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Europske unije", naveo je Azimov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading