"SVE DRŽAVE MORAJU DA SE SUZDRŽE OD UPOTREBE SILE": Na samitu G20 u Delhiju usvojena deklaracija - Rusija nije direktno osuđena VEIKI PORAZ ZA ZAPAD

Autor:

Svet

09.09.2023

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Samitu G20 koji se održava u Nju Delhiju od 9. do 10. septembra usvojena je deklaracija o ključnim svetskim pitanjima.

"SVE DRŽAVE MORAJU DA SE SUZDRŽE OD UPOTREBE SILE": Na samitu G20 u Delhiju usvojena deklaracija - Rusija nije direktno osuđena VEIKI PORAZ ZA ZAPAD

Foto: Tanjug/AP

Povodom sukoba u Ukrajini, članice su imale suprotstavljena gledišta, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji u kojoj je istaknuto da sukob negativno utiče na lance snabdevanja i ekonomski rast, prenosi Informer.

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija države se moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija, navodi se u zajedničkoj deklaracij.

''U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, sve države moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorije, protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države'', navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

U tekstu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje.

Članice su ujedno potvrdile i da samit nije platforma na kojoj se razmatraju geopolitička pitanja, ali je prepoznato da ona mogu da utiču na svetsku ekonomiju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ključni zaključci iz deklaracije samita G20:

▪Zemlje G20 pozivaju na punu implementaciju Crnomorske inicijative kako bi se osigurale trenutne isporuke žitarica, hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine.

▪Sve nacije treba da deluju u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN u vezi sa sukobom u Ukrajini.

▪Zemlje G20 posvećene su jačanju globalne sigurnosti hrane i pristupačne ishrane za sve.

▪Zemlje G20 potvrdile su da samit nije platforma za geopolitička pitanja već priznata grupa koja može uticati na svetsku ekonomiju.

▪G20 poziva na reformu STO.

▪Današnje doba ne bi trebalo da bude doba rata.

▪Zemlje G20 pozdravljaju Afričku uniju kao stalnu članicu i veruju da će njeno uključivanje doprineti rešavanju problema.

▪Sve zemlje treba da se uzdrže od pretnji ili upotrebe sile za osvajanje teritorije.

Žito,trgovina, vakcine...

Lideri G20 su osudili terorističke napade na važne energetske objekte. Kako dodaju, teroristički akti su krivična dela koja se ne mogu opravdati, bez obzira na to ko ih je sproveo i kada.

Države G20 pozvale su na puno sprovođenje sporazuma o žitu i reformu Svetske trgovinske organizacije, navodi se u zajedničkoj organizaciji. Države članice grupe su se obavezale na jačanje globalne sigurnosti hrane i pozdravile Afričku uniju kao novu članicu.
Članice grupe su posvećene promovisanju otvorene i fer trgovine i neuvođenju zabrana izvoza. Obavezuju se da će promovisati otvorenu, fer, transparentnu i kontrolisanu trgovinu poljoprivrednim proizvodima, hranom i đubrivom, a ne uvoditi zabrane ili ograničenja izvoza.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U deklaraciji se pozdravlja Afrička unija kao stalna članica G20 i izražava čvrsto poverenje da će njeno uključivanje dati značajan doprinos rešavanju globalnih problema današnjeg vremena.

Zemlje G20 su pozvale na jednak pristup pouzdanim, visokokvalitetnim vakcinama i lekovima u svetu, posebno za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, a objavile su da se osniva radna grupa za prava žena.

Dodaje se i da će domaćini narednih samita biće Brazil (2024), Južna Afrika (2025) i SAD (2026).

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading