PREMINUO EGIPATSKI MILIJARDER MOHAMED AL FAJED

Autor:

Svet

01.09.2023

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Egipatski milijarder Mohamed Al Fajed, bivši vlasnik robne kuće Harods i otac Dodija Fajeda, koji je poginuo sa princezom Dajanom u saobraćajnoj nesreći 1997. godine, preminuo je u petak u Londonu

PREMINUO EGIPATSKI MILIJARDER MOHAMED AL FAJED

Foto: www.profimedia.rs

Imao je 94 godine. Mohamed Al Fajed je rođen u Aleksandriji u Egiptu.

Preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo sredinom 1960-ih i obogatio se u poslovnom svetu.

Oženio se Samirom Kašogi 1954. godine i imali su jednog sina Emada, poznatog kao Dodi. Par se razveo 1956. godine.

Al-Fajed je najpoznatiji po svom vlasništvu nad Harrodsom, koji je kupio 1985. i prodao Kataru 2010. za 2,4 milijarde dolara.

Takođe je posedovao hotel Ric Paris i fudbalski klub Fulam. Al Fajed je 2013. prodao fudbalski klub Fulam američkom milijarderu za automobilske delove Šahidu Kanu za prijavljenih 300 miliona dolara.

Al-Fajed je bio kontroverzna ličnost. Bio je poznat po svom raskošnom načinu života i otvorenim stavovima.

Bio je i glasni kritičar britanske kraljevske porodice, verujući da su oni umešani u smrt njegovog sina Dodija i princeze Dajane u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Mohamed Al Fajed je verovao da je par namerno ubijen „jer još uvek ne prihvataju da Dodi, moj sin, Egipćanin, musliman, može biti očuh budućeg kralja“, rekao je on u intervjuu za "60 minuta Australija".

Al-Fajed je takođe bio velikodušan filantrop. Donirao je milione funti dobrotvornim organizacijama u Velikoj Britaniji i Egiptu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading