PUTIN NIJE OPROSTIO SUROVIKINU: General Armagedon smenjen, Viktor Afzalov novi komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije

Autor:

Svet

23.08.2023

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, imenovan je za privremenog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije umesto Sergeja Surovikina, rekao je obavešten izvor za RIA Novosti.

PUTIN NIJE OPROSTIO SUROVIKINU: General Armagedon smenjen, Viktor Afzalov novi komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije

Foto: Printscreen Telegram

„Bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovikin sada je razrešen dužnosti, general-pukovnik Viktor Afzalov, načelnik Generalštaba Vazdušno-kosmičkih snaga, privremeno je u funkciji glavnog komandanta. Vazdušno-kosmičkih snaga“, rekao je izvor za RIA Novosti.

Afzalov je već bio vršilac dužnosti glavnog komandanta VKS kada je Surovikin komandovao Ujedinjenom grupom snaga u zoni specijalne vojne operacije.

Kako je pisao RBC, pozivajući se na svoje izvore, Surovikin je razrešen dužnosti zbog prelaska na drugo radno mesto, a sada je na kratkom odmoru.

General-pukovnik Viktor Afzalov diplomirao je Puškinovu višu vojnu školu radioelektronike protivvazdušne odbrane. Godine 2000. diplomirao je na Vojnom univerzitetu protivvazdušne odbrane, 2010. godine - na Vojnoj akademiji Generalštaba. Prešao pozicije od načelnika Odeljenja za obračun borbenog upravljanja grupe PVO diviziona PVO do načelnika štaba - prvog zamenika komandanta RV i PVO. U julu 2017. imenovan je za komandanta Vojske vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Istočnog vojnog okruga, a u avgustu 2018. je dobio funkciju načelnika Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije .

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sergej Surovikin je imenovan za vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga u oktobru 2017. Pre toga je komandovao ruskom grupom u Siriji, a bio je i komandant Istočnog vojnog okruga. U oktobru 2022. godine imenovan je za komandanta grupe snaga u zoni specijalnih vojnih operacija, a u januaru ove godine postao je zamenik komandanta.

Surovikin, koji je služio kao zamenik komandanta ruskih trupa u Ukrajini, nije viđen u javnosti od 24. juna, kada je snimljeno kako moli ozloglašenu Vagnerovu grupu da okonča nasilnu pobunu protiv vojnog vrha u Rusiji.

Ubrzo su se pojavili izveštaji da je možda unapred znao o pobuni koju je započeo šef Vagnera Jevgenij Prigožin, sa kojim je imao bliske veze još od vremena kada su obojica zajedno radili u Siriji. Prigožin je rutinski hvalio Surovikinovo vođenje rata protiv Ukrajine, čak i dok je kritikovao druge visoke komandante vojnih snaga.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading