STRAVA I UŽAS U ČUVENOM RESTORANU! Troje gostiju popilo milkšejk pa UMRLO, troje završilo u bolnici!

Autor:

Svet

21.08.2023

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Listerija može da utiče na ljude do 70 dana nakon konzumiranja, a mašine su korišćene do 7. avgusta, navodi se u saopštenju

STRAVA I UŽAS U ČUVENOM RESTORANU! Troje gostiju popilo milkšejk pa UMRLO,  troje završilo u bolnici!

Foto: shutterstock

Tri osobe su umrle, a tri su hospitalizovane nakon što su pile milkšejkove kontaminirane bakterijom listerija iz restorana u Takomi u Vašingtonu, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

 

Istražitelji su otkrili da je epidemija povezana sa mašinama za sladoled koje nisu pravilno očišćene u restoranu “Frugals” Ministarstva zdravlja Vašingtona, preneo je CNN.

 

Listerija može da utiče na ljude do 70 dana nakon konzumiranja, a mašine su korišćene do 7. avgusta, navodi se u saopštenju.

Šest osoba je hospitalizovano između 27. februara i 22. jula, a ispitivanjem je pokazano da je isti soj listerije izazvao hospitalizaciju, rekle su zdravstvene vlasti. Dvoje od troje preživelih rekli su da su popili milkšejk kod istog “Frugalsa” u Takomi pre nego što su se razboleli.

"Svi koji su jeli u restoranu u Takomi da se jave lekaru"

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se veruje da nijedan drugi restoran “Frugalsa” nije pogođen epidemijom. Svi koji su jeli u restoranu u Takomi između 29. maja-7. avgusta i pokazuju simptome listerije, treba da se jave lekaru, urgirala je agencija.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, bakterija Listeria monocitogene uzrokuje oko 1.600 slučajeva listerioze u SAD godišnje. Svake godine od ove bolesti umre oko 260 ljudi.

Simptomi infekcije listerije uključuju groznicu i bolove u mišićima, a ponekad i dijareju ili druge gastrointestinalne probleme. Ostali simptomi su glavobolja, konfuzija i konvulzije.

Obično pogađa starije odrasle osobe, trudnice, bebe i odrasle sa oslabljenim imunološkim sistemom. Trudnice imaju otprilike 10 puta veću verovatnoću da dobiju listeriozu, a trudnice Hispanoamerikanke čak 24 puta, prema CDC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading