"EKVADOR JE POSTAO NARKO-DRŽAVA": Ubijeni političar upozoravao da zemlju kontrolišu meksički karteli i ALBANSKA MAFIJA

Autor:

Svet

11.08.2023

12:32 >> 12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Viljavisencio, koji je ubijen u sredu na predizbornom skupu, bio je poznat kao borac protiv korupcije, a tokom kampanje je upozoravao i na albansku mafiju za koju je rekao da kontroliše državu zajedno sa još dva meksička kartela.

"EKVADOR JE POSTAO NARKO-DRŽAVA": Ubijeni političar upozoravao da zemlju kontrolišu meksički karteli i ALBANSKA MAFIJA

Foto: Printscreen Twitter Dane @UltraDane

"Danas Ekvador kontrolišu Kartel nove generacije Halisko i Sinaloa kartel, oba iz Meksika, kao i albanska mafija", rekao je Viljavisencio u maju za CNN Espanjol. On je naveo da je Ekvador postao "narko država" i pozvao da se započne borba protiv "političke mafije".

Lokalni mediji su tih dana objavili nekoliko presretnutih snimaka na kojima se čuju Đovani Ponso i Maura Vargas, generali ekvadorske policije, koji su razgovarali o tome kako da spasu predsednika od mogućeg opoziva. Izveštaji medija su sadržali i informacije o korupcionaškim i kriminalnim aferama u koje je navodno umešan zet Lasa, Danilo Karera, koji je poznat kao "Veliki kum". Između ostalog, Karero je optužen za jake veze sa albanskim mafijaškim grupama, a ekvadorski mediji su objavili da su Laosvu predsedničku kampanju 2021. godine ove grupe finansirale sa 1,5 miliona dolara.

U istrazi o korupciji i trgovini drogom u koje su umešani ljudi bliski predsedniku Lasu i albanskoj mafiji, pojavilo se i ime ministra poljoprivrede Bernarda Manzana, koji je ubrzo podneo ostavku. Nakon ubistva Viljavisencija, saopštenje je izdala organizacija Human Rights Watch (HRW), koja je navela da porast organizovanog kriminala dovodi u rizik institucije Ekvadora i živote njegovih građana.

 

Iz HRW su upozorili na dve velike bande Koneros i Lobos za koje su istakli da su, između ostalog, povezane i sa albanskim trgovcima drogom. Prema istraživanjima javnog mnjenja, Viljavisencio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsedničkim kandidatima. I pored toga što je uvedeno 60-dnevno vanredno stanje u zemlji, predsednik Ekvadora Laso poručio je da će izbori biti održani 20. avgusta. 

 

Kolumbijci osumnjičeni za ubistvo 

Šestoro uhapšenih koji su osumnjičeni za ubistvo Fernanda Viljavisensija, bivšeg predsedničkog kandidata na predstojećim izborima u Ekvadoru, su Kolumbijci, saopštili su iz ekvadorske policije.

Sedmi član grupe, koji je ubijen tokom policijske akcije nakon incidenta, takođe dolazi iz Kolumbije, dodali su.

Policija sprovodi istragu ovog „gnusnog događaja" u nameri da „otkrije motive zločina i imena nalogodavaca", kazao je Huan Zapata, ministar unutrašnjih poslova Ekvadora.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading