AMERIKANCI RAZOČARANI AMERIKOM: Samo 10 posto građana misli da je zemlja demokratska, zakoni i politika OTUĐENI od običnih ljudi

Autor:

Svet

15.07.2023

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo jedan od desetoro odraslih Amerikanaca bi ocenio visokom ocenom kako funkcioniše demokratija u zemlji ili na koji način predstavlja interese većine Amerikanaca, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja agencije Asošijeted pres i Centra za istraživanje javnosti NORC.

AMERIKANCI RAZOČARANI AMERIKOM: Samo 10 posto građana misli da je zemlja demokratska, zakoni i politika OTUĐENI od običnih ljudi

Foto: Tanjug/AP

Većina ispitanika kažu da američki zakoni i politika prilično loše predstavljaju ono što većina Amerikanaca želi, od pitanja ekonomije i trošenja novca do politike o oružju, imigraciji i abortusu.

Istraživanje pokazuje da 53 odsto ljudi misli da Kongres loše održava demokratske vrednosti, a samo njih 16 odsto smatra da to čini dobro, navodi "Glas Amerike".

Kako se navodi, istraživanje pokazuje duboko političko otuđenje u podeljenoj zemlji koja je izašla iz pandemije i ušla u oporavak, uz inflaciju i strah od recesije.

U razgovorima su ispitanici manje bili zabrinuti za mašineriju demokratije kao što su izborni zakoni, a više za sam učinak.

Skoro polovina zemlje, 49 odsto ispitanih, smatra da demokratija ne funkcioniše u Americi, dok desetina smatra da je jako dobra, a 40 odsto da nije loša.

Polovina ispitanih takođe smatra da sve stranke loše podržavaju demokratiju, 47 odsto njih to smatra za demokrate, a 56 odsto za republikance.

Istraživanje pokazuje da 53 odsto Amerikanaca smatra da stavovi, kako je navedeno,"normalnih ljudi" nisu predstavljeni u vladi, dok 35 odsto smatra da uglavnom jesu, a 12 odsto da ih jako predstavljaju.

Oko šest od 10 republikanaca i neopredijeljenih ispitanika misli da vlada ne predstavlja ljude kao što su oni, a to misli četiri od 10 demokrata. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading