SVE MISTERIJE POZNATE RELIGIJSKE ORGANIZACIJE! Evo ŠTA se zapravo dešava iza vrata Sajentološke crkve, JEDNA stvar je svima prečudna...

Autor:

Svet

04.07.2023

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova tema je izazvala mnogo rasprava i podeljenih mišljenja.

SVE MISTERIJE POZNATE RELIGIJSKE ORGANIZACIJE! Evo ŠTA se zapravo dešava iza vrata Sajentološke crkve, JEDNA stvar je svima prečudna...

Foto: Shutterstock

Sajentološka crkva je religijska organizacija koja se često spominje u medijima zbog kontraverzi koje je prate.

Njeni sledbenici veruju da pruža sistem duhovnog razvoja i samopomoći, ali kritičari tvrde da se radi o organizaciji koja se bavi „pranjem“ mozga i kontrolom uma. Ova tema je izazvala mnogo rasprava i podeljenih mišljenja, prenosi B92.

Sajentologija je sistem duhovnog razvoja i samopomoći koji je osnovao i definisao američki pisac i filozof L. Ron Habard 1954. godine.

Sajentologija se zasniva na konceptu "thetan", koji karakteriše nesmrtnu dušu koja prethodi našem fizičkom telu, i "auditing", tehnika introspekcije kojom se uklanjaju traume i negativne emocije.

Foto: Shutterstock

Sajentološka crkva

Auditing

Prema sledbenicima sajentologije, "auditing" se koristi kako bi se otkrile traume i negativne emocije koje se kriju u našoj podsvesti i koje sprečavaju naš napredak. Uz pomoć ovih tehinka sledbenici sajentologije tvrde da se mogu postići značajni duhovni i intelektualni napretci, što im omogućava da se bolje nose sa životnim izazovima.

Kontrola uma?

Međutim, sajentologija se često kritikuje zbog svojih kontroverznih praksi,a mnogi kritičari tvrde da je zapravo organizacija koja se bavi pranjem mozga i kontrolom uma.

Kritičari tvrde da sledbenici sajentologije često prolaze kroz dugotrajne i skupe programe obuke, koji se uglavnom plaćaju donacijama, i da se često podvrgavaju pritisku da ne napuštaju organizaciju. Osim toga, sledbenici se često ograničavaju u pristupu informacijama o organizaciji i o njenim aktivnostima.

Običaji u sajentologiji

Sajentologija, kao religija koja se zasniva na duhovnom razvoju i samopomoći, ima nekoliko običaja i praksi koje se praktikuju u okviru organizacije. U nastavku teksta ćemo detaljno razmotriti neke od najčešćih običaja sajentologije.

"Thetan" - koncepcija nesmrtnosti

Jedan od najvažnijih koncepta u sajentologiji je "thetan", što se odnosi na nesmrtnu dušu. Prema sajentološkim učenjima, svako biće ima thentan i prethodi našem fizičkom telu. Prema sledbenicima sajentologije, thentan je odgovoran za našu ličnost i sposobnost da se razvijamo duhovno.

"Auditing" - tehnika introspekcije

Drugi važan običaj u sajentologiji je "auditing", tehnika introspekcije koja se koristi kako bi se uklonile traume i negativne emocije koje sprečavaju napredak. Tokom "auditing" seansi, sledbenici odgovaraju na pitanja koja postavlja sajentološki savetnik, čime se otkrivaju traume koje se kriju u njihovoj podsvesti. Sledbenici veruju da ove tehnike pomažu u uklanjanju negativnih emocija i traumatičnih iskustava, čime se postiže bolja emocionalna stabilnost i mentalna jasnoća.

"Purifikacija" - program detoksikacije

Sajentološka crkva takođe nudi program "purifikacije", koji se sastoji od detoksikacije tela i uma. Program obuhvata vežbe, dijetu i saunu kako bi se uklonili toksini iz tela, kao i "auditing" seanse kojima se uklanjaju negativne emocije i traume koje se kriju u telu.

Obuka za javni nastup

Još jedan običaj u sajentologiji je "obuka za javni nastup", kojom se razvijaju veštine javnog nastupa. Ova obuka se često koristi kako bi se razvile veštine komunikacije i liderstva, a sledbenici veruju da ova obuka pomaže u ličnom i profesionalnom razvoju.

Kako funkcioniše sajentološka crkva

Sajentološka crkva takođe ima strogu hijerarhiju i organizacijsku strukturu koja uključuje različite nivoe obuke i inicijacije.

Sledbenici se podstiču da se pridržavaju određenih pravila i verovanja, a kritičari tvrde da su podvrgnuti pritisku da ne napuštaju organizaciju.

Ova crkva je poznata po svojoj praksi pod nazivom "disconection", kojom se sledbenici podstiču da se udalje od osoba koje su kritične prema organizaciji ili koje nisu deo sajentološke crkve. Mnogi kritičari tvrde da ova praksa razdvajanja porodica i prijatelja koji nisu deo organizacije predstavlja zloupotrebu.

U Srbiji, sajentološka crkva je registrovana kao verska organizacija i sledbenici veruju da pruža sistem duhovnog razvoja i samopomoći koji pomaže ljudima da se suoče sa životnim izazovima.

Međutim, kao i u drugim zemljama, postoji kritika na račun sajentološke crkve i njenih kontroverznih praksi.

Kontroverze sajentološke crkve

Sajentološka crkva se često kritikuje i zbog svoje hijerarhijske organizacijske strukture i pravila koja sledbenici moraju da poštuju.

Kritičari tvrde da sledbenici Sajentološke crkve prolaze kroz dugotrajne i skupe programe obuke, a da se često podvrgavaju pritisku da ne napuštaju organizaciju.

Finansijski sistem

Osim toga, Sajentološka crkva se često kritikuje zbog svog finansijskog sistema. Mnogi sledbenici tvrde da se radi o organizaciji koja pruža sistem duhovnog razvoja i samopomoći, ali koji se uglavnom finansira putem donacija.

Kritičari tvrde da su sledbenici Sajentološke crkve podvrgnuti pritisku da plaćaju skupa obrazovna i duhovna putovanja, i da se često upadaju u finansijske probleme zbog toga.

Kontroverzne ličnosti

Sajentološka crkva se nalazi na meti kritika zbog svojih kontroverznih aktivnosti. Mnogi kritičari tvrde da organizacija ima cilj da sebi obezbedi profit i moć, a da se služi manipulativnim tehnikama kako bi zadržala svoje sledbenike. Ovo je dovelo do brojnih pravnih slučajeva u kojima se sajentološka crkva našla u središtu pažnje, uključujući i tužbe sledbenika koji su tvrdili da su bili izloženi maltretiranju i zlostavljanju.

Neke su zabranjene

U nekim zemljama, Sajentološka crkva je podvrgnuta regulaciji ili čak zabranjena. Na primer, u Nemačkoj je sajentologija tretirana kao sekti i zabranjena je u nekoliko gradova.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Sajentološka crkva se suočila sa brojnim pravnim slučajevima, uključujući i zahtev za oporezivanjem organizacije, što je dovelo do velikog pravnog spora između sajentološke crkve i IRS (Savezne poreske službe).

Ipak, sledbenici Sajentološke crkve tvrde da organizacija pruža sistem duhovnog razvoja i samopomoći koji im je pomogao da se suoče sa životnim izazovima. Sledbenici tvrde da su kritike i kontroverze oko organizacije uglavnom neosnovane i da se radi o pokušajima da se sajentologija diskredituje.

Poznati sajentolozi

Sajentologija je organizacija koja ima širok spektar sledbenika, uključujući i mnoge poznate ličnosti iz sveta zabave, nauke i biznisa. Mnogi poznati sajentolozi su javno izrazili svoju podršku organizaciji, dok drugi pokušavaju da izbegnu vezu sa organizacijom.

Jedan od najpoznatijih sledbenika sajentologije je glumac Tom Kruz, koji je bio javni zagovornik i aktivni član organizacije već decenijama. Kruz se otvoreno zalaže za sajentologiju, uključujući i njenu kontroverznu praksu "disconection", i finansijski je podržavao organizaciju.

Drug poznati sledbenik sajentologije je glumac Džon Travolta, koji se takođe otvoreno izjašnjavao o svojoj veri u organizaciju i njen sistem duhovnog razvoja i samopomoći. Travolta je aktivni član organizacije već dugi niz godina i podržavao je njen rad i aktivnosti.

Neki mediji su takođe, pominjali i Breda Pita, koji je otišao iz sajentološke crkve.

Među drugim poznatim sledbenicima sajentologije su i glumice Kristie Ejl, Liza Remini, Lea Remini, Mimi Rodžers, Ejlien Brenan, kao i muzičar Bek i biznismenka Sonja Morgenstern.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading