NAJNOVIJI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA: Evo koliko ima katolika, agnostika, pripadnika islamske vere, a koliko PRAVOSLAVACA!

Autor:

Vesti

18.06.2023

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle hrišćana, najbrojniji su pripadnici islamske veroispovesti.

NAJNOVIJI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA: Evo koliko ima katolika, agnostika, pripadnika islamske vere, a koliko PRAVOSLAVACA!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Republički zavod za statistiku objavio je nove rezultate popisa stanovništva iz 2022. godine koji se odnose na maternji jezik i veroispovest.

Prema ovim podacima, pored srpskog jezika koji je maternji jezik za 84,4 odsto stanovnika Srbije, najzastupljeniji maternji jezici su mađarski (2,6%), bosanski (2,2%), romski (1,2%) i albanski (1%).

Pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 odsto građana - 81,1 odsto su pravoslavci, 3,9 odsto su katolici, 0,8 odsto su protestanti i 0,9 odsto su lica koja su navela da pripadaju drugim hrišćanskim crkvama ili su se izjasnila samo kao hrišćani, prenosi Kurir.

Posle hrišćana, najbrojniji su pripadnici islamske veroispovesti - 4,2 odsto. Oko 2,5 odsto stanovnika je iskoristilo svoje Ustavom zagarantovano pravo da se ne izjasni na pitanje o verskoj pripadnosti, dok je 1,1 odsto stanovnika izjavilo da nisu vernici (ateisti) i oko 0,1 odsto da su agnostici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading