DEČAK POKAZIVAO FOTOGRAFIJE NAGE DEVOJČICE: Škola mesecima znala, majci žrtve niko nije rekao ni reč! Direktorka tvrdi da nasilja nije bilo i da je dete NA SIGURNOM!

Autor:

Hronika

18.06.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprava OŠ "Rade Drainac" znala da se kompromitujuće fotografije mog deteta šire među đacima koji je zlostavljaju, ali me nije obavestila o tome, kaže Nataša S.

DEČAK POKAZIVAO FOTOGRAFIJE NAGE DEVOJČICE: Škola mesecima znala, majci žrtve niko nije rekao ni reč! Direktorka tvrdi da nasilja nije bilo i da je dete NA SIGURNOM!

Foto: Privatna arhiva, Wikipedia, Oš "Rade Drainac"

Učenica VI razreda OŠ "Rade Drainac" u Borči J. S. (13) od aprila meseca trpi stravično zlostavljanje školskih drugara, a njena škola nije ništa učinila da bi je zaštitila iako je sve vreme znala za njene probleme! Da stvar bude još gora, nastavnici, škola i direktorka nisu obavestili njene roditelje, što su bili dužni da učine čim su saznali za problem.

Majka maloletne devojčice Nataša S. navela je za portal Republika.rs da su i ona i ćerka svesne greške koju je J. S. prethodno napravila, ali za pakao kroz koji prolazi njeno dete optužuje isključivo školu. Pogotovo što je i ranije devojčica bila šikanirana.

Njena ćerka, opisuje Nataša, zavedena od starijeg učenika škole koji joj je bio simpatija, poslala mu je fotografije na kojima je naga. On je to zloupotrebio i pokazivao ih i prosleđivao po celoj školi. Kompromitujuće fotografije raširene su kao virus čak i po čitavom kraju. Vršnjaci su je od tog dana psihički zlostavljali na svakom koraku, a posebno u školi, što se odrazilo i na njeno učenje.

- Ne bih ni saznala šta se dešava u školi da jedan dan u prodavnici, kada sam bila s ćerkom, nisam srela njene drugare koji su uzviknuli: "Zadigni majicu da vidimo grudi." Ostala sam u šoku, a čim sam došla kući, znajući da Jovana vodi dnevnik, krišom sam uzela da ga pročitam. Moja ćerka je ismevana u školi i zadirkivana na svakom koraku. Nastavnici nisu reagovali - jada se majka učenice u razgovoru za Republiku.rs

Foto: Privatna arhiva

Trpela psihičko zlostavljanje godinama unazad

Ona kaže da su škola, a prvenstveno razredni starešina, po saznanju za fotografije morali da je obaveste kao staratelja deteta, ali da to niko nije učinio iako su znali sve od prvog dana.

- Razredni starešina moje ćerke ništa nije preduzela po tom pitanju, a ja ni danas za to ne bih znala da se scena u prodavnici nije dogodila. Kada sam otišla u školu da se raspitam o čemu se radi, rekli su mi da je to samo dečja priča i da će se stvar ubrzo smiriti. Time su priznali da su shvatili da je moje dete u problemu. Uveravali su me da su učinili sve što je do njih, ali te užasne fotografije su i dalje kružile školom - objašnjava naša sagovornica.

Nasilju u školi u Borči nikad kraja

Iako su za zlostavljanje devojčice nastavnici i direktorka znali još od aprila, direktorka je tek dva dana pred kraj školske godine, tim povodom, sazvala sastanak tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Oni su utvrdili da devojčica nije doživela vršnjačko nasilje i time navodno rešili slučaj.

Inače, OŠ "Rade Drainac" poznata je po ovakvim incidentima. Poslednji zabeleženi slučaj je brutalno prebijanje dečaka u školskom dvorištu, kog je napao vršnjak i tada mu razbio nos. Tri godine je dečak trpeo nasilje, a škola nije ništa preduzela. Majka ovog đaka o tome je svedočila i pred TV kamerama.

Trauma devojčice

Ja sam ćerki rekla da ne ide na nastavu do daljeg. Od tada ona i nije kročila u školu.

- Procenila sam da ona mora da se izbori s problemom tako što će ostati kod kuće. Trebalo je da proživi sve što joj se očigledno dešavalo godinama. Ono što je uradila škola, odnosno što nije, značajno je narušilo zdravlje mog deteta. Ko zna šta je u sve u njenoj maloj glavi - jadikuje majka devojčice.

Foto: Privatna arhiva

Natasa, majka zlostavljane devojčice

Zabrinutu Natašu u celokupnoj priči najviše muči pitanje koliko će još dece, pored njene ćerke, ispaštati u životu zbog neodgovornosti škole. Svaki dan se pita šta bi bilo da nije saznala i uzela stvar u svoje ruke.

- Moje dete definitivno ima traumu za ceo život. Sada je svesna svojih postupaka i grešaka, ali neke stvari još ne shvata onako kako bi trebalo. Ona je, ipak, još mala i ne shvata koliko je ovo ozbiljna tema. Šta bi bilo da je digla ruku na sebe usled zlostavljanja u školi? Zašto škola nije reagovala povodom toga? Da sam na mestu direktorke Slavice Zajić Smiljanić, ja bih podnela ostavku, kao moralni čin, jer ona je tu zbog dece, a ne zbog sopstvenog interesa - zaključila je majka devojčice.

Direktorka: Jedino ovde se oseća bezbedno 

Foto: Oš "Rade Drainac"

Slavica Zajić Smiljanić
 


Direktorka Slavica Zajić Smiljanić ovim povodom rekla je da mediji ne treba da budu negativno nastrojeni prema prosveti, a naročito prema školi koju vodi.

- U našoj školi dete nije izloženo nasilju, naprotiv, jedino se kod nas oseća bezbedno. Šta smo mogli, to smo uradili. Da li je odeljenjski starešina preneo, ja ne mogu u ovom trenutku da tvrdim. Zadatak je bio da se obaveste roditelji. Prema našim saznanjima i istrazi, nije došlo do širenja bilo kakvih fotografija - rekla je za Srpski telegraf direktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Bilja

19.06.2023 00:36

Strašno, kako direktorku nije sramota?

Kiki

19.06.2023 13:06

Direktorka se smeje i laže. Užas!

Osveta tinejdžera

20.06.2023 18:53

Donošenje zakona o kažnjavanju osvet. pornog. bi dovelo do redukcije ovakvih gnusoba, ovde je reč o početku puberteta . Treba da reaguju psiholog i pedagog, da se suoče roditelji oba deteta, a ne da se objavljuje po štampi. Prosvetno- pedagoški savetnici ne rade svoj posao, a ni direktorka koja treba da koordinira ceo slučaj.