KOSTA KECMANOVIĆ MENJA IDENTITET?! Stručnjaci objašnjavaju: U programu zaštite svedoka i osumnjičeni i svedoci, postoje četiri mere zaštite

Autor:

Hronika

01.06.2023

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Što se tiče ove porodice, ovo je veoma specifična situacija. Dogodio se događaj koji je van svake logične mogućnosti razmišljanja, objašnjava prof. dr Gordana Božilović Petrović.

KOSTA KECMANOVIĆ MENJA IDENTITET?! Stručnjaci objašnjavaju: U programu zaštite svedoka i osumnjičeni i svedoci, postoje četiri mere zaštite

Foto: Republika.rs

Kosta Kecmanović

Iako se dosta u medijima spekulisalo da bi roditelji maloletnog Koste Kecmanovića, koji je 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubio deset drugara i pripadnika obezbeđenja, mogli da promene identitet, prof. dr Gordana Božilović Petrović i advokat Nenad Cvijetićanin, u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1, objašnjavaju, da to nije jednostavan proces i da moraju biti ispunjeni određeni zakoni za zaštitu svedoka.

- Ustav obezbeđuje prava svakom građaninu slobodu kretanja, promenu prebivališta, boravišta i u tom pogledu nema nikakvih zakonskih ograničenja. Naš krivični zakonik, takođe određuje tu mogućnost, odnosno ograničava je, samo u slučajevima, ukoliko je prema nekom licu određen pritvor, raspisana poternica ili slične stvari. Svako lice ima pravo da se kreće, sem ako se protiv njega ne vodi krivični postupak, pa se mora odazivati na pretrese, ili u slučajevima kada treba da se odredi pritvor – kaže prof. dr Gordana Božilović Petrović i objašnjava, šta može da se dogodi u slučaju porodice Kecmanović.

Foto: Printscreen/K1 TV

Lična odluka roditelja je da će menjati mesto boravka, ukoliko ne budu gonjeni ili odsluže kaznu.

- Što se tiče ove porodice, ovo je veoma specifična situacija. Dogodio se događaj koji je van svake logične mogućnosti razmišljanja. Pošto se protiv maloletnika ne može voditi postupak, roditelji se ne mogu pojaviti ni kao svedoci, zbog toga ne mogu ni da imaju status zaštićenog ili osetljivog svedoka.  Ukoliko ne budu krivično gonjeni ili ukoliko otac odnosno majka odsluže kaznu, ako je dobiju, oni će slobodno moći da promene mesto boravka, to je njihova lična odluka. U svakom delu naše zemlje će imati zaštitu, kao i svaki naš građanin, ali da će imati posebnu zaštitu u smislu, zaštićenog svedoka, to je nemoguće – kaže prof. dr Božilović Petrović i dodaje da postoje posebne kategorije svedoka u kojima ne mora de menja identitet.

NEKOLIKO KATEGORIJA

Postoji nekoliko posebnih kategorija svedoka u kojima ne mora da se menja identitet.  Oni su zaštićeni tokom samog postupka, ne pokazuje se njihov identitet ili nisu prisutni u sudnici, kada se radi o isključenju iz javnosti. Tada svedok sedi u jednoj posebnoj prostoriji u sudnici iz koje daje izjavu uz promenjen glas – dodala je.

Advokat Nenad Cvijetićanin, objašnjava i ko može biti u programu za zaštitu svedoka.

Foto: Printscreen/K1 TV

 

- Neko ko može biti u programu za zaštitu svedoka jeste osumnjičeni, okrivljeni, osuđeni,  svedok. Takođe, mogu biti i njima bliska lica.  Da bi neko postao zaštićeni svedok, mora da postoji krivična delo iz uskog kruga krivičnih dela, koja ovaj zakon predviđa, a to su: krivično delo organizovanog kriminala, ratni zločini, krivično delo protiv Ustava i bezbednosti. To je ograničen krug krivičnih dela i lica koja mogu spadati pod ovakvu vrstu zaštite.

Cvijetićanin navodi da postoje četiri mere zaštite.

- Jedna je zaštita imovine i lica, to je policijsko obezbeđenje, drugo je preseljenje, treće je promena identitte, što podrazumeva promenu lične karte i četvrta u krajnjoj liniji može podrazumevati promenu opisa, odnosno plastičnu operaciju. Naša država je usvojila ovaj zakon 2006. godine i samim tim je postala deo evropskog i svetskog sistema zaštite svedoka. Nakon stupanja zakona na snagu, država Srbija je potpisala čitav niz bileteralnih sporazuma sa većinom zemalja iz Evrope, Amerikom i Australijom. Ovo je važno, jer je naša država izrazito mala, da bi se mogla efikasno primeniti jedna od ovih mera zaštite svedoka. Najefikasniji sistem zaštite je preseljenje u drugu državu sa kojom to lice nije imalo kontakt, odnosno gde postoji najmanja mogućnost da bude pronađeno – kaže advokat i otkriva koliko u ovom slučaju, država može da zaštiti porodicu K.K i njega samog, kao što se to dogodilo u Crnoj Gori sa prodicom masovnog ubice sa Cetinja.

TROČLANA KOMISIJA

U odnosu na konkretne okolnosti slučaja, odlučuje se i koja će mera biti primenjena.

- Tim zakonom je osnovna tročlana komisija, koju čini sudija Kasacionog suda, zamenik iz Republičkog tužilaštva i jedan pripadnik MUP-a. Formirane su i specijalne jedinice za zaštitu svedoka pri Mup-u. Naš zakon je urađen po modelu zakona iz Slovačke, tako da je komisija ta koja odlučuje. Tužilac koji učestvuje u predmetu, takođe daje predlog koja će se mera primeniti, ali na kraju o svemu odlučuje tročlana komisija. Jedan od uslova, da se neka od ovih mera primeni je ta, da lice ima specijalna saznanja koje bi tužilaštvu omogućilo neku korist. To se smatra za privilegiju, ne samo u bezbednosnom smislu, već se tada obezbeđuje preseljenje, finansijska, psihijatrijska i pravna pomoć u toj novoj državi i može da se produžava do nekoliko godina, dok se lica ne snađu. U ovom konkretnom slučaju, ne vidim koja bi saznanja otac K.K, mogao da ima, koja bi koristila tužilaštvu, da bi se ovo primenilo – kaže advokat Cvijetićanin u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Vojvotkinja Tolstoj

01.06.2023 13:10

Ajde, bre, toliko raspravljate - NIJE logično NIKOME da neko neko ko je UZEO toliko života (i još bi da ga pustite, pa : pitajte ga da li bi), pa kao -mali je i ne može da odgovara - a može da ubija; kako ga nije sramota (i greota) da i dalje živi (a da drugi ne žive) !