ONA ZNA SVE TAJNE DEČAKA UBICE? Dan pred masakr proveo je s njom ceo dan

Autor:

Hronika

02.06.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na osnovu svih dosadašnjih iskaza, pre svega majke i dadilje dečaka ubice, jasno se dolazi do saznanja da bi sestra ponajpre mogla da otkrije da li je bilo promene u ponašanju najmlađeg masovnog ubice na svetu

ONA ZNA SVE TAJNE DEČAKA UBICE? Dan pred masakr proveo je s njom ceo dan

Foto: Privatna arhiva

Kosta Kecmanović

Petoro članova porodice i osoba koje su imale ili trebalo da imaju blizak kontakt sa dečakom ubicom saslušano je u prethodnih mesec dana, koliko je prošlo od masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je 13-godišnji učenik usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara škole, a ranio još njih šestoro.

Međutim, posle oca, majke, dadilje, kao i psihologa i pedagoga škole, uskoro bi razgovor trebalo da bude obavljen i sa, možda, ključnim svedokom koji bi mogao da pruži neke krucijalne informacije kako bi se došlo do motiva jezivog zločina, ali i da otkrije da li je bilo ikakvih naznaka da se nešto tako sprema. A reč je o njegovoj rođenoj, 10-godišnjoj sestri.

Na osnovu svih dosadašnjih iskaza, pre svega majke i dadilje dečaka ubice, jasno se dolazi do saznanja da bi sestra ponajpre mogla da otkrije da li je bilo promene u ponašanju najmlađeg masovnog ubice na svetu, kao i eventualni razlog zbog kojeg se odlučio na jezivi zločin.

Takođe, nadležni očekuju da bi mogla da otkrije i da li je bio sa nekim u svađi, da li je nekome pretio, da li je njemu neko pretio, da li je imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav, pa čak i da li je viđala u stanu oružje i Molotovljeve koktele.

Dan pred masakr proveli zajedno

Posebno je interesantan podatak da je, prema svedočenju majke, skoro ceo dan pre masakra upravo sestra provela zajedno sa bratom kod babe i dede, da bi se u večernjim satima vratili kući.

Kako je istakla njihova majka, desetogodišnja devojčica je delila sobu sa tri godina starijim bratom, išli su u istu školu, dadilja ih je zajedno čuvala kada su roditelji zbog poslovnih obaveza bili često odsutni, dakle najviše je vremena provodila sa njim.

Ipak, s obzirom na ti da se radi o 10-godišnjem detetu, koje je pretrpelo veliki šok nakon svega što se desilo, koje je praktično u jednom trenutku ostalo bez porodice (brat joj se nalazi na psihijatrijskim ispitivanjima, otac u zatvoru, a pod istragom je i majka), ali i drugara iz škole pošto će morati, iz bezbednosnih razloga, da bude preseljena iz “Ribnikara”, do sada je ovaj razgovor odlagan.

Saslušanje dece, inače, nije tako neobično, a poslednji slučaj koji je izazvao veliku pažnju u javnosti bio je razgovor sa malom Janom Marjanović, ćerkom Zorana Marjanovića koji je zbog ubistva supruge Jelene osuđen na 40 godina zatvora. Ona danas ima 12 godina, a u Tužilaštvu je saslušana kada je imala sedam godina.

Saslušanje u prisustvu roditelja

Kako zapravo izgleda ispitivanje devojčice od 10 godina, objašnjava za "Blic" advokat Denis Bećirić.

- Dete se ispituje u prisustvu psihologa, u ovom slučaju može da se desi da ne bude tu roditelj, već neko lice iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa, komisija, veštači da li je dete u stanju da da iskaz – objašnjava Bećirić.

Sa pravne strane, dete može da otkrije nove detalje.

- Živela je sa njim u kući, može da kaže neke događaje, šta je on pričao, kako je ona to doživljavala - kaže Bećirić.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Republika

 

 

Koliko će se ceniti iskaz devojčice, zavisi i od načina i uslova pod kojima je on uzet. Kako objašnjava advokatica Natalija Rakić, da bi se iskaz uzeo u obzir moraju da se prilagode uslovi, a uzeće se u obzir i zrelost deteta, kao i u kakvim je odnosima bila sa bratom.

- Krivičnim zakonom ona spada pod kategoriju deteta, Konvencijama je obezbeđena sva zaštita dece, mora da se uzme u obzir uzrast, pol, psihički status deteta, kao i da je njen brat izvršilac dela. Dete ne sme da se oseća ugroženo, kao ni da oseća krivicu.

S obzirom da je otac dečaka u pritvoru, a protiv majke je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo zanemarivanja i zlostavljanja deteta, postoji mogućnost da devojčica bude ispitana bez roditelja.

Ipak, kako kaže advokatica Rakić, majka bi trebalo da prisustvuje, ukoliko nadležni procene da je to u redu, jer po zakonu, ispitivanju bi trebalo da prisustvuje jedan roditelj. Ukoliko se ustanovi veštačenjem da je dete spremno za davanje iskaza, njegove reči će se i te kako ceniti u budućem radu na slučaju.

Otac: "Oružje je bilo zaključano u sefu"

U dosadašnjem toku istrage prvi je svoj iskaz dao otac dečaka ubice kojem je u međuvremenu određen pritvor od 30 dana, koji uskoro ističe i ostaje da se vidi da li će i dalje ostati iza rešetaka.

Kako je obelodanjeno u javnosti, on je najviše pričao o oružju koje je koristio dečak ubica u svom krvavom piru. On je rekao da su oružje i municija bili obezbeđeni po zakonu, da su se nalazili u kućnom sefu, zaključani i da šifru nikada nije davao sinu. Takođe, dodao je da za sve oružje ima odgovarajuće dozvole, da je sve bilo u potpuno legalnom posedu, obezbeđeno, zaključano. Ali je priznao da je vodio sina u streljanu.

Majka: "Ni impulsivno, ni energično dete"

Najduži iskaz dala je majka dečaka ubice koja je istakla da joj ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da postane masovni ubica, da je njen sin pet dana pre zločina bio sa drugom i njegovom mamom van grada. Kako je ispričala, dan pre zločina dečak i njegova sestra otišli su kod babe i dede, a uveče su se vratili i zajedno gledali film, dok na dan masakra majka nije primetila ništa čudno u ponašanju sina, osim što je "bio usporen".

Ona je svog sina opisala kao "dečaka sa širokim interesovanjima, koji nije impulsivan, ali ni energičan, koji je radoznao i koji je kroz zagrljaj znao da pokaže emocije prema njoj i babi". Kako je rekla, nezadovoljstvo poslednjih godina nije pokazivao kroz plač, ali je kada je bio mlađi, znao da se rasplače kada mu nešto nije po volji.

Republika

Foto: Printscreen/linkedin.com

 

 

Majka dečaka ubice tvrdi da je dečak bio bliži sa njom nego sa ocem

- Tvrdi da je dečak bio bliži s njom, nego sa ocem, a da je o dečaku i njegovoj sestri od rođenja brinula i dadilja koja joj se nikada nije požalila na njega - ispričao je sagovornik "Blica".

Majka je ispričala da je primetila da joj se sin ponaša drugačije u pubertetu, ali da promene nisu bile dramatične. Počeo je da se osamljuje u sobi, nije zaključavao vrata, ali je tražio da mlađa sestra, s kojom je delio sobu, izađe.

- Istakla je da duže vreme nije uključivao računar koji je tokom korone koristio za igranje igrica sa drugarima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Majka je dodala da je dečak na mobilnom telefonu koristio Instagram, Snepčet, Jutjub i Tik-tok, i da mu je ranije proveravala telefon.

Ona je istakla da je dečak po polasku u novo odeljenje sklopio prijateljstva, da joj je rekao da je zadovoljniji nego ranije, a posle jezičkog kampa u Francuskoj družio se mnogo sa devojčicama, dok joj je razredna posle toga poslala poruku: "Čestitam, deca su vam predivna!"

Dadilja: "On je natprosečno inteligentan"

Veoma važno bilo je i svedočenje dadilje, koja je brinula o dečaku od kada je imao samo 11 meseci, pa sve do pre par godina i više je provela vremena sa njim u tom periodu nego njegovi roditelji.

Kako je ispričala "ona ne može da shvati da je dečak bio u stanju da pobije svoje drugove i čuvara škole".

- Rekla je kako je danima nakon zločina na Vračaru, razmišljala o dečaku i vremenu dok ga je čuvala i da još uvek ne može da dođe sebi od šoka - navodi izvor "Blica".

Dadilja je policajcima ispričala da je, dok ga je čuvala, bio dobro dete, poslušno i pametno.

- On je bio dobra beba, kasnije i dečak. Bio je natprosečno inteligentan, radoznao i uspešan u svemu što ga je zanimalo. Napomenula je da u njegovom ponašanju ništa nije ukazivalo da će nekada počiniti takav zločin!

"Skeniraju" telefon, kompjuter, sveske...

Pištolji, mobilni telefon, garderoba, sveske i knjige koje je čitao, garderoba... Sve to je izneto iz stana dečaka ubice odmah nakon masakra u "Ribnikaru", a u prethodnih skoro mesec dana detaljno je "skenirano".

Republika

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

 

 

Odmah je počelo da se radi na utvrđivanju koga je sve i kada zvao, šta je pričao sa osobama sa kojima je bio u kontaktu, da li je bio sa nekim u svađi, da li je imao neuzvraćenu ljubav, zašto su mu većinom devojčice bile meta. Kompjuter se češljao bukvalno do dana od kada je dečak počeo da ga koristi. Dakle, istražuje se do tančina šta je gledao, čime se zanimao…

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading