BLINKEN U POSETI RIJADU! Centralne teme: Cena nafte i izraelsko-saudijski odnosi!

Autor:

Svet

06.06.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će se Blinken, tokom druge visoke posete američkih zvaničnika kraljevstvu za mesec dana, sastati sa najvišim saudijskim zvaničnicima, među kojima je i prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji je de fakto vladar Saudijske Arabije.

BLINKEN U POSETI RIJADU! Centralne teme: Cena nafte i izraelsko-saudijski odnosi!

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken putuje danas u Saudijsku Arabiju sa ciljem da stabilizuje odnose Vašingtona sa Rijadom koji su već duže vremena narušeni, prenosi Rojters.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan boravio je 7. maja u Saudijskoj Arabiji, a poseta državnog sekretara SAD najvećem svetskom izvozniku nafte od 6. do 8. juna dolazi nekoliko dana nakon što je Rijad najavio da će dalje smanjivati proizvodnju nafte, što će verovatno povećati napetosti sa SAD.

Odnosi dve zemlje su duže vreme zategnuti zbog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i neslaganja oko američke politike prema Iranu.

Cilj Blinkenovog putovanja trebalo bi da bude vraćanje uticaja Vašingtona na Rijad kada je reč o cenama nafte, smanjivanje kineskog i ruskog uticaja u regionu i zalaganje za eventualnu saudijsko-izraelsku normalizaciju, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading