POTPISAN DOGOVOR O SARADNJI: Finska i Amerika zajedno će razvijati 6G tehnologiju

Autor:

Svet

05.06.2023

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finska i SAD potpisale su Zajedničku izjavu o saradnji u naprednim bežičnim komunikacijama u Helsinkiju, koja je viđena kao odgovor "slobodnog sveta" na kinesku tehnologiju.

POTPISAN DOGOVOR O SARADNJI: Finska i Amerika zajedno će razvijati 6G tehnologiju

Foto: Tanjug/AP

Nakon potpisivanja, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i američki državni sekretar Entoni Blinken naveli su da će uvođenje 6G biti transparentnije, prenosi Euractiv.

Saradnja Finske i SAD u naučnim istraživanjima, standardizaciji i razvoju tehnologije ima za cilj "stvaranje zajedničkog globalnog pristupa održivoj, konkurentnoj, bezbednoj, pouzdanoj tehnologiji i 6G tehnologijama koje su neutralne za dobavljače", navodi se u zvaničnom saopštenju.

- Zajedno sa saveznicima i partnerima, SAD će mobilisati stotine milijardi dolara za finansiranje visokokvalitetne infrastrukture u zemljama u kojima je najpotrebnija - rekao je Blinken.

U intervjuu za Helsingin Sanomat, Havisto je rekao da SAD i Finska žele da vide 6G sistem koji je "demokratski, transparentan i gde se poštuju ljudska prava".

- Kina je važan trgovinski partner i za SAD i za Finsku, ali posebno nakon virusa korona bili smo svedoci negativnih strana zavisnosti - naveo je Havisto.

U međuvremenu, Risto E.J. Pentila, izvršni direktor Nordic West Office-a, konsultantske kuće i istraživačkog centra za globalne poslove, govorio je za MTV3 o sporazumu, ističući njegov široki globalni efekat i dodavši da je 6G deo globalne strategije NATO-a i njegove vizije budućnosti.

- Prema njoj, slobodni svet i demokratije moraju da poseduju pouzdanu tehnologiju i pouzdanu 6G mrežu - rekao je on, napominjući da takvu tehnologiju - mogu da isporuče Finci i Šveđani, što znači da ne bi bilo potrebe da se oslanjamo na kinesku tehnologiju - Pentil je dodao da je sve to deo velike globalne igre između SAD i Kine u kojoj će Finska i Švedska imati važnu ulogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading