400 TONA ĆE SE U PLAMENU SRUČITI KA ZEMLJI: Određeno mesto gde će pasti Međunarodna svemirska stanica (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

03.05.2023

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna svemirska stanica (MSS), koja je velika kao fudbalski teren i teška kao 200 slonova, po prestanku sa radom biće izbačena iz orbite i krenuće da pada ka Zemlji.

400 TONA ĆE SE U PLAMENU SRUČITI KA ZEMLJI: Određeno mesto gde će pasti Međunarodna svemirska stanica (FOTO, VIDEO)

Foto: Ilustracija: Shutterstock, republika

BBC navodi da će se to desiti za osam godina, kada će početkom 2031. metalna konstrukcija MSS od 400 tona početi da propada kroz atmosferu, pri čemu će se zapaliti.

Foto: Tanjug/AP

Međunarodna svemirska stanica (MSS)

Ono što pri tome ostane od nje trebalo bi da padne u u područje tačke Nemo, široku oblast u Pacifičkom okeanu između Novog Zelanda i Južne Amerike koje se često koristi kao groblje svemirskih letelica.

Ova oblast je odabrana za rušenje objekata iz Zemljine orbite zato što se smatra da je dovoljno bezbedna pošto je značajno udaljena od najbližih ljudskih naselja.

Foto: Tanjug/AP

Astronaut na MSS

U tom delu Pacifičkog okeana zbog kovitlaja morskih struja nema mnogo hranljivih sastojaka u vodi, pa je i manje morskih životinja.

Foto: Tanjug/AP

MSS će pasti na Zemlju početkom 2031.

Izgradnja MSS je započela 1998. i do sada je ugostila više od 250 astronauta iz 20 zemalja, pri čemu je prva posada stigla na stanicu u novembru 2000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading