ZELENSKOM SLAVA UDARILA U GLAVU! Opozicija preti novim MAJDANOM: "Umislio da je bitniji od Bajdena, Šolca i Makrona zajedno"!

Autor:

Svet

22.04.2023

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revolucija na Majdanu iz 2014. godine imala je neželjene posledice, naravno, pokrenuvši događaje koji su doveli Ukrajinu tamo gde je danas. I koliko je ta šarena revolucija imala odjeka, toliko će imati i rat koji kuje snažan osećaj nacionalne pripadnosti i budi ogromna očekivanja za bolju budućnost – očekivanja koja će biti teško ispuniti.

ZELENSKOM SLAVA UDARILA U GLAVU! Opozicija preti novim MAJDANOM: "Umislio da je bitniji od Bajdena, Šolca i Makrona zajedno"!

Foto: Tanjug/AP

- Tokom Narandžaste revolucije 2004, kad sam bio na poslednjoj godini studija, našao sam se na ulici, a ponovo sam bio na ulici 2014. Dakle, desetogodišnji period u kojem smo skloni da pokrećemo revolucije se približava - rekla je “Politiku” Ina Sovsun, opoziciona članica ukrajinske liberalne proevropske partije Holos.

Ona sumnja da je na pomolu još jedan politički preokret. I nije jedina koji to vidi na horizontu.

- Znate, Majdan bi se mogao da se ponovi… Ovaj rat je pobudio velike nade i ljudi će biti veoma nestrpljivi u pogledu promena. Želeće novac i pravdu i završetak reforme koju su tražili 2014. I želeće brzo – rekao je jedan bivši ukrajinski ministar briselskom “Politiku”.

Ankete trenutno idu u prilog Zelenskom

I dok bi plovidba turbulentnim posleratnim političkim vodama bila teška za svakog lidera, prema rečima bivšeg ministra to će biti posebno teško ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom jer je on postao deo problema – lider sa autokratskim tendencijama.

To može da zvuči iznenađujuće, gledajući spolja.

Na kraju krajeva, Zelenski je već godinu dana hvaljen kao oličenje ukrajinskog otpora i čak kao ikona demokratije. I dalje mu se aplaudira što je odbio američku ponudu da pobegne iz Kijeva kada su ruski tenkovi pretili 60 kilometara od prestonice, a njegova nadahnuta ratna retorika i očaravajući govori bili su ključni u ubeđivanju SAD i Evrope da podrže Ukrajinu. Njegovo vođstvo, komunikacijske veštine i nesalomiv duh hvale se i kod kuće u Ukrajini. Veći rejting u anketama ima samo ukrajinska vojska.

Republika

Foto: printskrin/youtube/ Office of the President of Ukraine

Volodimir Zelenski

 

Ali, iskusni posmatrači kažu da je njegov rejting od 84 posto javnog odobravanja rezultat okupljanja sentimenta oko nacionalne zastave i predviđaju da će taj broj pasti kada egzistencijalne pretnje izblede — slično kao što je bilo nakon ubedljive pobede populističkog komičara 2019, koji je obećavao da će braniti interese naroda od bogatih.

Nažalost, Zelenski nije mogao da ponovi svoju ulogu televizijskog “predsednika” u stvarnom životu, njegova podrška je u jednom trenutku pala na samo 11 odsto nakon što je smenio reformski nastrojenog premijera, formirajući vladu sa prijateljima i bivšim poslovnim partnerima, a da na sopstvenoj antikorupcijskoj akciji ništa nije postigao.

Umesto toga, ukrajinski predsednik je optužen da postaje sve autokratskiji i da krši zakon izdavanjem predsedničkih dekreta za sankcionisanje neprijatelja, sve u ime borbe protiv ruske agresije — ali, kažu neki kritičari, i sa ciljem da poremeti svoje političke protivnike.

Šta je sa aferom Pandorini papiri?

Četiri meseca pre ruske invazije Zelenski i njegova dva bliska saradnika takođe su bili uključeni u ofšor finansijske aktivnosti.

Na osnovu Pandora papira, koji otkrivaju ofšor aktivnosti političkih lidera i drugih istaknutih pojedinaca širom sveta, pokazalo se da je ukrajinski lider osnovao ofšor kompanije pre nego što je postao predsednik, ali je nastavio da profitira od njih nakon što je preuzeo dužnost. Zelenski je negirao bilo kakvo pranje novca ili nezakonitost sa ovim sredstvima.

Kritike njegovog predratnog ponašanja mu do sada nisu štetile, ali nakon što oružje utihne pojaviće se pitanja o događajima koji su doveli do rata i zašto je Zelenski ignorisao upozorenja zapadnih obaveštajnih agencija o velikoj verovatnoći ruske invazije i nije uspeo da mobiliše Ukrajinu mnogo ranije.

S vremena na vreme ova pitanja se postavljaju čak i u jeku rata - poslednji put je to bilo u avgustu kad je usledila lavina kritika u javnosti nakon kritika zašto je umanjio značaj upozorenja o skorom napadu. Zelenski je tvrdio da je to morao da uradi jer bi se u suprotnom Ukrajinci uspaničili, pobegli i započeli ekonomski kolaps.

Opozicija na oprezu

Opozicioni političari i lideri civilnog društva sa kojima je “Politiko” razgovarao rekli su da će Zelenski takođe biti na udaru kritika zbog toga kako su on i njegovi stari prijatelji i bivši poslovni partneri vladali tokom rata. Vladali su slično kao i pre invazije, pokušavajući da uspostave "upravljanu demokratiju" sa jednom dominantnom strankom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Džo Bajden

 

- Naravno, treba da podržimo vladu i da ostanemo jedinstveni. Ali brinem za budućnost demokratije u mojoj zemlji. Čak I u ratnim uslovima mora postojati politička opozicija, demokratski proces mora da se nastavi, mora da postoji parlamentarni nadzor - rekao je Mikola Knjažicki, opozicioni poslanik iz Lavova.

On je ukazao da Zelenski koristi predsednička ratna ovlašćenja i vanredno stanje da bi preuzeo više vlasti, kontrolisao televizijske medije, zaobilazio parlament i ignorisao zakonodavni nadzor nad budžetom. Neki se takođe plaše da globalno odobravanje koje Zelenski sada uživa hrani njegov osećaj veličine i megalomanije.

- On misli da je političar broj jedan u svetu i da je Džo Bajden daleko ispod njega, a još niže lideri poput Makrona i Šolca - rekao je bivši ukrajinski ministar i dodao da to nije zdravo i da nagoveštava lošu budućnost.

On je rekao da deluje da ukrajinski lider ne želi ni sa kim da deli reflektore, kao glumac koji želi sve najbolje scene. Bivši pomoćnik Zelenskog rekao je da njegova kancelarija stalno analizira podatke sa anketa kako bi se uverili da ga niko ne zasenjuje.

"Radi ono što narod želi"

Prema kritičarima, ova odlučnost da bude glavni protagonista mogla bi donekle da objasni zašto Zelenski odbija pozive za formiranje koalicione vlade u trenutku kada je zemlja u nevolji. Timofij Milovanov, predsednik Kijevske škole ekonomije i bivši ministar ekonomskog razvoja i neformalni savetnik vlade, odbacuje tvrdnju da Zelenski ima autokratsku crtu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

- Zelenski radi ono što narod želi. Po mom mišljenju, Ukrajina je veoma srećna što ga ima. Mislim da bi prethodni predsednici kapitulirali u prvih nekoliko nedelja rata i pregovarali - rekao je Milovanov.

Prema njemu, Zelenski gradi nacionalnu državu i zato nema drugog izbora nego da zaobiđe institucije jer su prečesto opterećene raznim interesima.

- Niko ne zna kakvu veću perspektivu Zelenski ima na umu. Mislim da je promenio stavove tokom poslednje tri godine na funkciji, on je naučio i razumeo širu perspektivu i različite sile u igri – rekao je Milovanov.

U januaru, tokom jednog od svojih noćnih video obraćanja, Zelenski je zaista uverio Ukrajince da „neće biti povratka na staro stanje“.

Veliki korupcioni skandal

Ali, te primedbe su usledile usred korupcionog skandala oko nezakonitih plaćanja i naduvanih vojnih ugovora, što je dovelo do niza ostavki i otpuštanja nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika – uključujući pet regionalnih guvernera i četiri zamenika ministra.

Skandal je izašao na videlo nakon što je jedan istraživački novinar objavio detalje lažnih ugovora pošto vlada nije reagovala.

- Nismo videli dovoljno značajne napore da se izborimo sa korupcijom – iako sa možda jednim važnim izuzetkom. Mislim da oni zaista pokušavaju da spreče zloupotrebu velike zapadne pomoći koju dobijaju. Verujem da razumeju rizike ako dođe do velikog skandala - rekao je bivši američki diplomata sa značajnim iskustvom u Ukrajini.

Ali, on da je na nedavnim sastancima sa opozicionim političarima i liderima civilnog društva u Kijevu otkrio da „sa jedne strane oni zaista cene snagu Zelenskog kao ratnog vođe, ali su takođe duboko zabrinuti zbog korupcije i njegovog autoritarnog stila“.

- Doći će do promene u njihovim umovima čim se rat završi. I mislim da će to verovatno biti istina - zaključio je američki diplomata, prenosi Alo.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading