FRANCUSKA POSTAJE BURE BARUTA! Zbog Zakona o penzijama, protestanti ključaju, oglasila se Marin Le Pen: Zapaliće zemlju!

Autor:

Svet

14.04.2023

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicija u Francuskoj besna zbog odluke suda da odobri penzijski zakon.

FRANCUSKA POSTAJE BURE BARUTA! Zbog Zakona o penzijama, protestanti ključaju, oglasila se Marin Le Pen: Zapaliće zemlju!

Foto: Tanjug/AP

Odluka Ustavnog saveta Francuske da u najvećem delu odobri penzijski zakon, uključujući i povećanje starosne granice sa 62 na 64 godine, izazvala je veliki bes opozicije, sindikata i građana koji protestuju na ulicama.

Od 36 članova zakona, 30 je odobreno u celosti, 2 delom, dok su 4 odbijena. Odbijanjem nekih prerogativa, Ustavni savet je, čak, zakon učinio još strožim nego što je bio, prenosi Srbijadanas.

Narod ostaje mobilisan. Svojom odlukom Ustavni savet pokazuje da više vodi računa o potrebama predsedničke monarhije, nego suverenog naroda. Borba se nastavlja i mora da okupi sve snage - poručio je lider krajnje levice Žan Lik Melanšon.

Oglasila se i liderka krajnje desnice, Marin Le Pen.

Ako je odlukom Ustavnog saveta zatvoren institucionalni sled, politička sudbina penzione reforme nije zapečaćena. Narod uvek ima poslednju reč, na njemu je da pripremi alternativu koja će ponistiti ovu beskorisnu i nepravednu reformu.

Predsednica poslaničke grupe "Nepotčinjenih" u francuskoj skupštini Matild Pano istovremeno je izrazila zabrinutost "donošenja odluke jednog čoveka protiv celog naroda".

To što je proglašen ustavnim, ne znači ništa u našem odnosu prema ovom nepravednom zakonu - poručila je Pano i pozvala predsednika da ne proglasi zakon, inače "neće moći da vlada zemljom".

Slično je istakao i generalni sekretar Komunističke partije Fabijen Rusel.

Ako odluči da ga proglasi, "zapaliće" zemlju - naglasio je Rusel.

Kao odgovor, iz okruženja francuskog predsednika stigla je poruka da će zakon proglasiti "u roku od 48 sati".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Jasmina

14.04.2023 20:05

PROTESTANTI su clanovi verske sekte. Treba reci DEMONSTRANTI. Ali, skola je teska. A za rad u novinama treba biti I pismen.