BROJKE POSTAJU SVE ZANIMLJIVIJE: Većina Amerikanaca veruje da je Tramp plaćao Stormi da ćuti, ali mu rejting VRTOGLAVO RASTE!

Autor:

Svet

07.04.2023

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp je optužen po 34 tačaka.

BROJKE POSTAJU SVE ZANIMLJIVIJE: Većina Amerikanaca veruje da je Tramp plaćao Stormi da ćuti, ali mu rejting VRTOGLAVO RASTE!

Foto: Tanjug/AP

Amerikanci su podeljeni oko kaznenog postupka protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali njegovo hapšenje povećaloje  njegove izglede za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024., pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje su juče sproveli Rojters i Ipsos.

Anketa je provedena u sredu i četvrtak, nakon što su tužioci u Njujorku u utorak podigli optužnicu protiv Trampa za 34 krivična dela falsifikovanja poslovne dokumentacije.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto Amerikanaca smatra da je ispravno da tužioci pokrenu prvi krivični postupak protiv američkog predsednika ili bivšeg predsednika.

No oko 84 posto onih koji su sebe opisali kao demokrate reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 posto republikanaca složilo s time.

Veliki porast podrške među republikancima

Otprilike 40 posto republikanaca smatra da je zbog toga veća verovatnoća da će glasati za Trampa 2024., dok je 12 posto reklo da je zbog toga manja verovatnoća da će ga podržati. Drugih 38 posto kazalo je da sve to što se dogodilo s njim nije imalo uticaja na njihovo mišljenje.

Tramp vodi u izboru za republikansku nominaciju s velikom razlikom, a 58 posto republikanaca kaže da je on njihov omiljeni kandidat. To je porast u odnosu na 48 posto u anketi Rojtersa i Ipsosa objavljenoj u ponedeljak.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji nije ušao u utrku, bio je drugi s 21 posto.

73% veruje da je plaćao za ćutanje

Dok su demokrati i republikanci duboko podeljeni oko procesuiranja slučaja, istraživanje je pokazalo snažno uverenje da je Tramp dogovorio plaćanja zvezdi filmova za odrasle Stormi Daniels i manekenki Karen McDougal kako bi ćutale o navodnim vanbračnim vezama.

Oko 73 posto Amerikanaca veruje da je tako, uključujući 55 posto republikanaca.

Međutim, 76 posto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trampa kroz politički motivisane istrage, u poređenju s 34 posto demokrata.

Otprilike 51 posto svih ispitanika, ali samo 18 posto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebalo da diskvalifikuju Trampa da se ponovno kandidira za predsednika.

U anketi su učestvovale 1.004 odrasle osobe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ha

07.04.2023 08:36

mislim da doticna gospodja je u penziji pa nema prilive kao ranije. a demokrate su to dobro podmazale samo da Trampa sputaju. jos kad sam cuo da je i neki kenedi u trci...piiihhhhhh