OGLASIO SE KIJEV O UMEŠANOSTI U NAPAD NA SEVERNI TOK: Možda da okrivite Rusiju?!

Autor:

Svet

08.03.2023

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD i NATO napade na gasovod u septembru prošle godine nazvali su "činom sabotaže".

OGLASIO SE KIJEV O UMEŠANOSTI U NAPAD NA SEVERNI TOK: Možda da okrivite Rusiju?!

Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je u utorak da Kijev "apsolutno nije uključen" u napade na gasovod Severni tok i da nemaju podataka o tome što se dogodilo nakon što je Njujork tajms objavio da američki obaveštajni podaci sugerišu da je napad izvela proukrajinska grupa.

- Bez sumnje, Ukrajina apsolutno nije uključena u ekscese na gasovodima - rekao je Rojtersu Mihajlo Podoljak.

- To nema ni najmanjeg smisla - naglasio je.

Dodao je da Ukrajina nema podataka o tome ko je u to bio uključen, ali je poručio da bi možda trebalo kriviti ruske napore za destabilizaciju regije.

- Od prvog dana izgradnje gasovoda na dnu Baltičkog mora, Ukrajina je u više navrata privlačila pažnju svojih zapadnih partnera na rastuće strateške rizike za sigurnost Europe provedene realizacijom ovog projekta - rekao je Podoljak.

SAD i NATO napade na gasovod u septembru prošle godine nazvali su "činom sabotaže", a Moskva je optužila zapad i pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da provede nezavisnu istragu.

U obaveštajnom izveštaju sugeriše se da se oni koji su izveli napad protive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "no ne precizira se ko su članovi skupine, niti ko je napad naredio ili platio operaciju", piše Tajms.

- Američki zvaničnici odbili su otkriti prirodu obaveštajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka - piše list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading