GENERALI ORGANIZUJU PUČ PROTIV ZELENSKOG: Bivši agent CIA otkrio šta se sprema u Ukrajini

Autor:

Vesti

04.03.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska neće više da gine, a municije ima samo do juna, posle čega će morati bezuslovno da se preda, kaže Riter

GENERALI ORGANIZUJU PUČ PROTIV ZELENSKOG: Bivši agent CIA otkrio šta se sprema u Ukrajini

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Ukrajinska vojska mogla bi da se pobuni protiv predsednika Vladimira Zelenskog zbog kritične situacije na frontu, kaže bivši agent CIA Skot Riter.

- Ako Zelenski nastavi neprijateljstva, onda će oružane snage podići ustanak protiv njega, a Ukrajina će morati da se preda bez dogovora - smatra Riter.

EKSTREMISTI NEĆE MIR

On navodi da ukrajinska vojska procenjuje da će imati dovoljno municije do leta, posle čega NATO neće moći da popuni njihove zalihe.

- Svi su dobro svesni šta se dešava kada neka vojska u ratu ostane bez municije. Dakle, karte se otkrivaju, Ukrajina je već izgubila - rekao je Riter.

On smatra da je Zelenskom već nekoliko puta upućen signal iz Vašingtona da je podrška Zapada na izmaku, pa bi pregovori trebalo da počnu pre toga. Riter je uveren da se kijevski režim neizbežno približava svom kraju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ljuban Karan, bivši operativac KOS, kaže za Srpski telegraf da Skot Riter realno sagledava stvari.

- Ti oficiri su svesni situacije, odnosno da ukrajinska vojska trpi velike gubitke, a da Zelenski nije dorastao ulozi u kojoj se našao. Takođe, da je neracionalan, bez državničkih sposobnosti, i da bi oni trebalo da intervenišu i sklone ga s političke scene. Nema nikakve logike da strana koja je slabija u ratu izbegava svaki mogući razgovor i pregovore. Donedavno je bio pion SAD, a s druge strane okružen je profašističkim snagama. One i ne pomišljaju na dogovor, a osim što su drski, veoma su opasni i spremni da ubiju svakoga ko je za mir s Rusijom - kaže Karan.

ORUŽJE IM VAŽNIJE OD LJUDI

Pukovnik Duško Šljivančanin takođe ne isključuje da može doći do pobune.

- Kažu da kod Bahmuta život vojnika u proseku traje četiri sata, gubici su ogromni. Da bi se svetskoj javnosti prikazalo stradanje, žrtvuju se ljudi. O ljudima više niko ne brine, više se vodi računa o izgubljenom oružju i opremi. Ne verujem da će doći do državnog udara, ali je veoma verovatno da će vojska uskoro da se pobuni - govori za Srpski telegraf pukovnik Duško Šljivančanin.

Republika

Foto: ST/N.Pančić

 

 

Češki obaveštajni general: Rusi već pobedili

Ukrajinska vojska trpi poraze i već je izgubila mogućnost da povrati izgubljene teritorije, ocena je bivšeg načelnika obaveštajne službe češke vojske generala Andora Šandora.

- Kijev, u strateškom smislu, već je izgubio rat i vojni vrh će postaviti Zelenskom ultimatum. Ruska taktika smrtonosna je za ukrajinsku vojsku. Neprekidnim artiljerijskim udarima i kratkim napadima, Rusi teraju ukrajinske vojnike da se bore bez odmora, uz maksimalne gubitke - kaže General Šandor.

On ističe da ratna tehnika i municija koju dostavlja Zapad ne zadovoljava potrebe ukrajinske vojske, koja je dosegla granicu svojih mogućnosti. Prema njegovim rečima, lideri NATO javno obećavaju mnogo više nego što su spremni i sposobni da urade za Ukrajinu.

Šojgu delio odlikovanja na frontu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je front, gde je obavio inspekciju nekih jedinica i dodelio odlikovanja.

Kako se navodi, Šojgu je posetio štab jedne od jedinica, gde su mu raport o situaciji u tom rejonu podneli general Rustam Muradov i oficiri štaba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ministar se raspitivao da li su trupe obezbeđene opremom i oružjem i za rad pozadinskih i medicinskih bolnica. Predstavljeno mu je nekoliko vojnika koji su ispoljili odvažnost i on im je dodelio Georgijevske krstove i medalje za hrabrost.

- Ova odlikovanja ste zaslužili jer dostojno ratujete. Imamo još mnogo posla. Želim vam uspeha i da se živi i zdravi vratite kući - rekao je Šojgu.

Branioci napustili istočni deo Bahmuta

Ukrajinska vojska napustila je istočni deo Bahmuta i za sobom digla u vazduh poslednji most preko reke Bahmutovke. Oni Ukrajinci koji su zaostali postali su lak plen ruske vojne privatne kompanije "Vagner". Jevgenij Prigožin, šef najamnika "Vagnera", prethodno je pozvao Zelenskog da izvede iz grada starce i decu, a pritom je imao u vidu nedavno mobilisane vojnike mlađe od 20 i starije od 60 godina.

Prema proceni Prigožina, od 27. februara do 3. marta Ukrajinci su u Bahmutu imali oko 600 poginulih i ranjenih vojnika, uglavnom iz 61. i 57. brigade. Prema njegovim rečima, oni nisu uspeli da koordiniraju dejstva sa štabom u Časovom Jaru, pa su upali u unakrsnu vatru svoje i ruske artiljerije.

Napadi "Vagnera" na Bahmut u međuvremenu su prestali na 24 časa. Ruski izvori s terena navodili su da su se iz grada povlačile samo profesionalne ukrajinske jedinice, koje su ostavile teritorijalnu odbranu da im štiti odstupnicu. Povlačenje je potvrdio i bivši državni tužilac Ukrajine Jurij Lucki, koji je mobilisan i u Bahmutu služio kao operator drona. On je saopštio da mu je naređeno da ode iz grada.

Na internetu su objavljeni snimci profesionalnih ukrajinskih vojnika, koji ranjeni po blatu posrću kroz usko grlo koje su im vagnerovci ostavili za povlačenje, isto kao prilikom zauzimanja Soledara u januaru. Asfaltne puteve Ukrajinci već danima ne mogu da koriste pošto se Rusi nalaze 240 metara od raskrsnice na izlazu iz Bahmuta i 660 od saobraćajnice koja vodi prema Časovom Jaru, gde Kijev sprema novu liniju odbrane.

Međutim, tu se problemi za ukrajinsku vojsku ne završavaju. Poslednja dva dana učestali su ruski napadi iz atara Bahmuta prema jugu, s ciljem obuhvata Časovog Jara i ukrajinskih utvrđenih rejona u Torecku, iza kog im se otvara prostor bez većih naseljenih mesta i sovjetskih betonskih višespratnica koje su u ovom ratu pretvorene u bunkere.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading