ZAKLALA SVOJU DECU PA TRAŽILA EUTANAZIJU: 16 godina nakon monstruoznih ubistava petoro dece sud pristao na njen zahtev

Autor:

Svet

02.03.2023

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belgijanka koja je ubila svoje petoro dece u slučaju koji je šokirao zemlju eutanazirana je na sopstveni zahtev, 16 godina od dana nakon ubistava, potvrdio je danas njen advokat.

ZAKLALA SVOJU DECU PA TRAŽILA EUTANAZIJU: 16 godina nakon monstruoznih ubistava petoro dece sud pristao na njen zahtev

Foto: Profimedia

Ženevjev Lermit je imala 40 godina kada je 28. februara 2007. prerezala vrat svog sina i četiri ćerke, starosti od tri do 14 godina, kuhinjskim nožem u porodičnoj kući u gradu Nivel, dok je njihov otac Bučaib Mokadem bio u poseti roditeljima u Maroku. Potom je pokušala da okonča svoj život ubodom nožem, ali pokušaj nije uspeo i na kraju je pozvala Hitnu pomoć.

Lermit je osuđena na doživotni zatvor 2008. godine, pre nego što je prebačena u psihijatrijsku bolnicu 2019. godine. Advokat 56-godišnjakinje, Nikolas Koen, potvrdio je izveštaje u lokalnim medijima da je njegov klijent eutanazijom usmrćen na šesnaestu godišnjicu ubistava u utorak, piše Dejli Mejl.

Foto: Profimedia

Ženevjev Lermit na sudu

Njena sahrana održana je u sredu, prema belgijskom sajtu Sudinfo.

Na dan ubistava, Lermit je ukrala dva noža iz supermarketa pre nego što je skuvala porodični ručak.

Zatim je zaključala ulazna vrata i počela sa ubijanjem, a kasnije je na suđenju izjavila da se osećala 'očajno i zarobljeno' kod kuće sa decom, piše Dejli Mejl.

Ona je sudu rekla:

- Izgubila sam svu decu svojom krivicom. Nikada to nisu zaslužili. 'Patiću do kraja svojih dana - to je moja kazna.

IZABRALA DA UMRE

U napadu su ubijena deca Jasmin (14), Nora (12), Mirjam (10), Mina (7) i Mehdi (3).

Lermit, koja je ranije opisivana kao 'savršena majka', razvela se od muža nakon smrti njihove dece. Belgijski zakon dozvoljava ljudima da izaberu da budu eutanazirani ako se smatra da pate od „nepodnošljive“ psihičke, a ne samo fizičke, patnje koja se ne može izlečiti.

Osoba mora biti svesna svoje odluke i biti u stanju da izrazi svoju želju na razuman i dosledan način.

- Ovu specifičnu proceduru je sledila gospođa Lermit, uz prikupljena različita medicinska mišljenja - rekao je njen advokat.

Psiholog Emili Maroa rekla je za kanal RTL-TVI da je Lermit verovatno izabrala da umre 28. februara u "simboličnom gestu poštovanja prema svojoj deci", piše Dejli Mejl.

- Možda je i ona morala da završi ono što je započela jer je u suštini želela da okonča svoj život kada ih je ubila - rekla je Maroa.

TUŽILA SVOG PSIHIJATRA

Advokati Lermitove su tvrdili da je njihov klijent, koji je redovno išao kod psihijatra, mentalno poremećen i da ga ne treba slati u zatvor.

Foto: Profimedia

Bučaib Mokadem muž Ženevjev Lermit

Međutim, porota ju je proglasila krivom za ubistvo s predumišljajem i osudila je na doživotni zatvor nakon što je saslušala oprečne medicinske ekspertize.

Godine 2010. Lermit je podnela građansku tužbu tražeći do tri miliona evra (3,18 miliona dolara) od bivšeg psihijatra tvrdeći da njegova 'neaktivnost' nije sprečila ubistva, ali je na kraju odustala od pravne bitke nakon deset godina bez uspeha.

Belgijski mediji javili su da je Lermit preminula u bolnici Leonard de Vinci u Montigni-le-Tilleul-u. Navodno je 2021. pokušala sama da okonča svoj život.

Prošle godine je 2.966 ljudi umrlo od eutanazije u Belgiji, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na 2021, prema vlastima. Rak je i dalje naveden razlog broj jedan, ali zvaničnici su rekli da je za skoro tri od četiri zahteva pacijent pokazao „nekoliko vrsta patnje, i fizičke i psihičke“, piše Dejli Mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading