PUTIN DOŽIVEO DVOSTRUKI UDARAC: Izgubio odlikovanog pukovnika i padobranca za samo nekoliko dana! Britanci tvrde: ON ŽRTVUJE LJUDE!

Autor:

Svet

17.02.2023

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da dnevno 800 Rusa izgubli život.

PUTIN DOŽIVEO DVOSTRUKI UDARAC: Izgubio odlikovanog pukovnika i padobranca za samo nekoliko dana! Britanci tvrde: ON ŽRTVUJE LJUDE!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je pretrpeo dvostruki udarac svojim ratnim naporima u Ukrajini, izgubivši pukovnika vojne obaveštajne službe i odlikovanog padobranca za nekoliko dana, jer Britanija procenjuje da je Rusija pretrpela čak 200.000 žrtava.

Potpukovnik Viktor Fursov (37) poginuo je na borbenom zadatku, iako tačne okolnosti njegove smrti nisu otkrivene. Od tada je posthumno odlikovan ruskim Ordenom za hrabrost, a njegova sahrana bi trebalo da bude u petak.

Vojni obaveštajac je prošao obuku u Novosibirskoj višoj vojnoj komandnoj školi na Fakultetu za obaveštajne poslove.

U drugom neuspehu, ruski padobranac kome je Putin odao počast u svom novogodišnjem obraćanju takođe je ubijen u Ukrajini.

Republika

Foto: ndn.info

Viktor Fursov

Stariji poručnik Jurij Šnajder (26)  kao i Fursov, bio je među onima koji su poginuli usred rekordnih ruskih gubitaka u ratu koji je pokrenuo diktator Kremlja.

Mediji, pozivajući se na kolege ruskih vojnika, tvrde da je Šnajder žrtvovao svoj život koristeći svoje telo kao štit da zaštiti svoje saborce od granate.

Ovi navodi nisu mogli da budu odmah potvrđeni.

Šnajder je uočen dok se Vladimir Putin obraćao Rusima za Novu godinu sa ratobornim antizapadnim govorom pred vojnicima koji služe u Ukrajini. Stajao je direktno iza Putinovog desnog ramena.

Ruski predsednik obično koristi Kremlj kao pozadinu za svoje godišnje ponoćno obraćanje koje se emituje u 11 vremenskih zona Rusije kako se Nova godina približava.

Republika

Foto: v1.ru

Jurij Šnajder

- Neposredno pred Novu godinu, vrhovni komandant (Vladimir Putin) me je odlikovao Ordenom za hrabrost. Dobiti takvu nagradu od Vrhovnog komandanta bila je velika radost u mom životu. Ovo ću pamtiti do kraja života - rekao je Šnajder u jednom intervjuu.

- U svoju jedinicu sam stigao spreman uza borbu i da idem samo napred i samo do pobede - dodao je govoreći za prokremljske medije.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da Putin žrtvuje neviđeni broj ruskih vojnika u ratu da bi ilegalno izvršio invaziju na suverenu državu.

Neki izveštaji govore da više od 800 Rusa dnevno gine na bojnom polju, usred optužbi da Putin koristi mobilisane trupe kao topovsko meso u taktici u stilu Prvog svetskog rata širom istočne linije fronta.

Procene se razlikuju u odnosu na ruske žrtve u ratu, ali će sada verovatno premašiti 100.000. Ukrajina kaže da je više od 140.000 ubijeno od februara 2022.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

U obaveštajnom ažuriranju u petak, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage - uključujući privatnog vojnog izvođača Vagnera - "verovatno" pretrpele između 175-200.000 žrtava od početka Putinove invazije.

- Ovo verovatno uključuje otprilike 40-60.000 ubijenih. Stopa ruskih žrtava značajno je porasla od septembra 2022. kada je uvedena „delimična mobilizacija“ - navodi se u tom saopštenju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je odnos poginulih Rusa i povređenih visok prema savremenim standardima, što sugeriše da su ranjeni vojnici dobili loš medicinski tretman.

- Prema savremenim standardima, ove brojke predstavljaju visok omjer poginulog osoblja u odnosu na ranjeno. Ovo je skoro sigurno zbog izuzetno rudimentarnog medicinskog obezbeđenja većeg dela snaga. Artiljerija je gotovo sigurno nanela većinu ruskih žrtava - navodi se u ažuriranju. 

- Vagner PMC snage su rasporedile veliki broj osuđenika-regruta. Oni su verovatno imali stopu žrtava i do 50 odsto - dodaje se.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

U međuvremenu, Putin je u petak formalno imenovao general-potpukovnika Rustama Muradova (49) za komandanta Istočnog vojnog okruga. On je već nekoliko meseci na tom poslu.

On će biti zadužen za istočnu Rusiju, ali je prošlog meseca bio sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom u ratnoj zoni - na zapadu Rusije.

Kritičari su Muradova opisali kao „okrutnog i nesposobnog“ komandanta, optuženog da marince tretira kao „meso“ i da laže o vojnim gubicima kako bi mogao da osvoji najveću rusku medalju. Zbog svoje ratne uloge prozvan je i 'osrednjim'.

Druge potvrđene promene su general-potpukovnik Evgenij Nikiforov (52) postavljen za komandanta Zapadnog vojnog okruga, i general-pukovnik Sergej Kuzovljev (56) za komandanta trupa Južnog vojnog okruga.

Kako se lista ruskih vojnih neuspeha povećavala tokom rata, Putin je napravio nekoliko promena u rukovodstvu svojih armija.

Jedna nedavna promena koja je dovela do kritika Putina od strane ruskih milblogera je imenovanje general-pukovnika Aleksandra Lapina za načelnika štaba kopnenih snaga zemlje.

Lapina, koji je ranije bio komandant ruskog centralnog vojnog okruga, napadnuli su prošlog oktobra pustoglavi Putinovi saveznici nakon što su ruske snage isterane iz grada Lajman u istočnoj Ukrajini, ključnog logističkog čvorišta.

Gubitak Lajmana viđen je kao najponižavajući poraz u Ukrajini do sada, uglavnom zbog njegove lokacije na istoku Ukrajine, gde su ruske snage najjače.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading