NAPETOST IZMEĐU KINE I SAD RASTE: Vašington osudio izjave Pekinga o ŠPIJUNSKOM BALONU

Autor:

Svet

11.02.2023

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republikanci i Demokrate ujedinile su se i jednoglasno osudile Kinu za "drsko kršenje suvereniteta SAD" sa 419 glasova.

NAPETOST IZMEĐU KINE I SAD RASTE: Vašington osudio izjave Pekinga o ŠPIJUNSKOM BALONU

Foto: Tanjug/AP

Kina je optužila Sjedinjene Države da lažu svet nakon što je Predstavnički dom jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuju izjave Pekinga o špijunskom balonu za nadzor koji lebdi širom Severne Amerike.

- Kina je snažno nezadovoljna ovim i odlučno se tome protivi - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning tokom dnevnog brifinga u petak, optužujući američke zakonodavce da „pokreću“ balon za „čisto političku manipulaciju“.

Oštra izjava usledila je dan nakon što su se republikanci i demokrate ujedinili u glasanju 419 prema 0 da osude Peking za „drsko kršenje” suvereniteta SAD i nastojanja da se „prevari međunarodna zajednica lažnim tvrdnjama o njenim kampanjama prikupljanja obaveštajnih podataka”.

Republika

Foto: Prinstcreen/Twitter/spectatorindex

Sporni kineski balon

Republikanci Predstavničkog doma takođe su kritikovali Bajdenovu administraciju što nije reagovala ranije da obori letelicu dok je lebdela od Montane do Južne Karoline, iako su zvaničnici odbrane rekli da su onemogućili njene mogućnosti nadzora.

Nakon što je balon otkriven i fotografije su široko objavljene na internetu, kineska vlada je tvrdila da je objekat bio civilni meteorološki balon koji je izleteo sa kursa.

Peking nije pružio nikakve dodatne informacije, uključujući mogućnosti samoupravljanja balona ili njegove moderne tehnike nadzora signala koje su bile „sposobne da sprovode prikupljanje obaveštajnih podataka“ sa više antena i druge opreme dizajnirane da učitavaju osetljive informacije i solarne panele za njihovo napajanje, SAD, rekli su zvaničnici.

SAD su takođe saopštile da je balon vezan za veliki program nadzora koji vodi kineska vojska, a koji uključuje upotrebu sličnih aviona u više od 40 zemalja pod upravom Narodne oslobodilačke armije. Slični baloni su plovili preko pet kontinenata, navode SAD.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da proizvođač balona ima "direktan odnos sa kineskom vojskom i da je odobreni prodavac" vojske.

Državni odbrambeni izvođač China Electronics Technologi Group rekao je 2021. da bi radarska oprema i drugi uređaji za prisluškivanje i ometanje telekomunikacija mogli biti pričvršćeni na njegov balon JI400.

Republika

Foto: Printscreen Twitter/Rawsalters

Sporni kineski balon

Balon je lebdeo između 60.000 i 80.000 stopa iznad Zemlje i završio svoj put preko SAD, putujući preko ili blizu nekoliko američkih vojnih baza pre nego što ga je vazduhoplovstvo oborilo kod obale Karoline.

U subotu popodne, F-22 je oborio balon sa jednom raketom A9Ks sa teritorijalnih voda kod obale Južne Karoline. Avion je poslat u laboratoriju FBI u Kvantiku u Virdžiniji.

Nakon što je prvobitno izrazila "žaljenje" zbog incidenta, Kina je pojačala svoju retoriku protiv SAD zbog onoga što je nazvala "neodgovornim i ozbiljno pogrešnim pristupom SAD".

Nakon što su SAD oborile letelicu, kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbilo poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina jer SAD „nisu stvorile odgovarajuću atmosferu“ za dijalog, piše Foks njuz.

SAD su "ozbiljno prekršile međunarodne norme i postavile poguban presedan", rekao je u četvrtak portparol ministarstva Tan Kefei.

- S obzirom na to da ovaj neodgovoran i ozbiljno pogrešan pristup SAD nije stvorio odgovarajuću atmosferu za dijalog i razmenu između dve vojske, Kina nije prihvatila predlog SAD za telefonski razgovor između dva ministra odbrane - nastavio je Tan.

On je takođe rekao da Kina „zadržava pravo da koristi neophodna sredstva za rešavanje sličnih situacija“.

Peking je saopštio da su SAD „preterano reagovale” u svojoj odluci da obaraju letelicu i rekao da su tvrdnje SAD da su špijuniranje „deo informacionog rata američke strane protiv Kine”.

Nakon što su SAD otkrile letelicu za nadzor, državni sekretar Entoni Blinken je otkazao planirani put u Peking koji je imao za cilj da pomogne stabilizaciji bilateralnih odnosa. Odnos je postao sve napetiji zbog trgovine i kršenja ljudskih prava, kao i zbog kineskih pretnji Tajvanu i sve agresivnijih akcija kineske vojske u Južnom kineskom moru.

SAD i Kina i dalje su u sukobu oko sposobnosti balona, piše Foks njuz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading