STEJT DEPARTMENT OBJAVIO SAZNANJA O KINESKOM BALONU: Bez sumnje služio za špijunažu

Autor:

Svet

09.02.2023

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stejt department negira da je balon bio namenjen prikupljanju vremenskih podataka.

STEJT DEPARTMENT OBJAVIO SAZNANJA O KINESKOM BALONU: Bez sumnje služio za špijunažu

Foto: Tanjug/AP

Špijunski balon, koji je prošle nedelje leteo iznad SAD, bio je bez sumnje opremljen za prikupljanje obaveštajnih, a ne vremenskih podataka, saopštio je Stejt department.

Snimke visoke rezolucije snimljene tokom preleta američkih špijunskih aviona U-2 otkrile su da je kineski balon na velikim visinama bio sposoban da signalizira obaveštajne operacije izvan sposobnosti meteorološkog balona, prema nedavno deklasifikovanim informacijama koje je u četvrtak obelodanio visoki zvaničnik Stejt departmenta, pišu Novosti.

Podsetimo, balon je oboren u subotu, 4. februara. 

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena da vrati ostatke balona koji je oborila američka vojska kod istočne obale SAD, rekavši da letelica "pripada Kini".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova insistira da je balon civilni meteorološki istraživački dirižabl koji je slučajno zašao u vazdušni prostor SAD nakon što je skrenuo sa kursa.

Maova je istakla da su neki američki političari i mediji "preuveličali" incident da bi "napali i ocrnili Kinu".

Kineska strana je u nekoliko navrata pružila informacije o balonu. Nemam šta da dodam u ovom trenutku - napomenula je ona.

Maova je navela da američke vlasti nisu reagovale na "smiren i profesionalan način".

Vašington je preterano reagovao na incident koji nije predstavljao bezbednosnu pretnju i nije ugrozio nijednog Amerikanca - dodala je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading