SRUŠEN KINESKI BALON KOJI JE LETEO IZNAD SAD: Obaranje odobrio Bajden, korišćeni bobeni avioni (VIDEO)

Autor:

Svet

05.02.2023

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka vojska je koristila borbene avione iz baze.

SRUŠEN KINESKI BALON KOJI JE LETEO IZNAD SAD: Obaranje odobrio Bajden, korišćeni bobeni avioni (VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter/Rawsalters

Američka vojska oborila je iznad Atlantskog okeana balon koji je leteo iznad SAD-a, za koji tvrdi da je kineski špijunski balon, potvrdio je američki zvaničnik, prenosi CNN.

Obaranje balona odobrio je američki predsednik Džo Bajden, dodao je isti zvaničnik za CNN. 

Mornarica i Obalska straža SAD-a stavljene su u stanje pripravnosti. U toku je akcija izvlačenja balona iz mora u blizini obale Karoline, gde ga je američka vojska navodno oborila. prenosi Index.hr.

Konkretna metoda obaranja nije poznata, ali je naređenje izdao Bajden, a predstavilo ju je i podržalo vojno vođstvo, istakao je zvaničnik.

- Ključ je bio prebaciti balon preko okeana - dodao je isti zvaničnik koji je sinoć CNN-u sve otkrio.

Američka vojska koristila je borbene avione iz baze vazdušnih snaga u Virdžiniji kako bi srušila kineski balon, a u njegovom obaranju iskorišćen je jedan projektil AIM-9X aviona F-22.

 

 

SAD: Balon nije bio meteorološki, već špijunski

Američki zvaničnik odbrane objasnio je da je kineski balon deo nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Rojters. Kineski balon nije bio meteorološki, već špijunski sa zadatkom da se domogne podataka o osetljivim vojnim mestima, rekao je američki zvaničnik odbrane.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primećen u Latinskoj Americi, ali nije naveo tačnu lokaciju.

Bajden: Naredio sam Pentagonu da sruši balon što je pre moguće


Bajden je ubrzo nakon rušenja balona dao izjavu za medije. Američki predsednik je rekao da je misija obaranja bila uspešna te da je ranije naredio Pentagonu da ga sruši s neba čim to bude bezbedno.

- Kada sam u sredu dobio informacije o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je pre moguće - rekao je Bajden novinarima u Merilendu.

- Odlučili su, da ne nanesu štetu nikome na zemlji, da je najbolje vreme za to kada pređe preko vode. Uspešno su ga srušili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili - dodao je.

Upitan da li je to bila njegova naredba ili preporuka njegovog tima za nacionalnu bezbednost, Bajden je ponovio da je on naredio obaranje balona, na šta je dobio odgovor da treba pričekati najsigurnije mesto za to. 

Amerikanci su zatvorili tri aerodroma, a vazdušni prostor uz obalu Južne Karoline bio je zatvoren jer su vojni avioni gađali balon iznad Atlantskog okeana. Na društvenim mrežama već je objavljen i snimak kako vojni avioni gađaju balon koji potom pada u okean.

Bajden je ranije rekao da će se SAD pobrinuti za balon koji je letio širom zemlje, za koji se sumnja da ga je poslala Kina radi špijunaže. Vašington je to nazvao jasnim kršenjem američkog suvereniteta. 

Blinken otkazao put u Kinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken je otkazao posetu Pekingu planiranu za nedelju. To bi bia prva poseta Kini nekog američkog državnog sekretara od 2018. godine. Odgađanje Blinkenovog putovanja, koje su dogovorili u novembru Bajden i kineski predsednik Si Đinping, udarac je za one koji su u toj poseti videli priliku da se stabilizuje sve lošiji odnos između dve zemlje.

Kina se nada stabilnom odnosu sa SAD-om kako bi se mogla da se fokusira na svoju provredu, koju je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na kovid i koju su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Kina odbacila optužbe za špijunažu

Balon je otkriven iznad Montane u sredu, gde se u vojnoj bazi na severu skladišti 150 interkontinentalnih balističkih raketa naoružanih nuklearnim bojnim glavama, prema izveštaju. 

Kina je juče odbacila optužbe za špijunažu rekavši da je reč o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila je američke političare i medije da iskorišćavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primećen u Latinskoj Americi, ali nije naveo tačnu lokaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading