RUSI U RAT UKLJUČILI NAJMOĆNIJU ZVER, ALI SE NA JEDAN POTEZ NE USUĐUJU: Evo šta tvrde britanski obaveštajci

Autor:

Svet

09.01.2023

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od juna 2022. Rusija koristi svoje najnovije borbene avione Su-57 (NATO ime FELON) za izvođenje raketnih udara na Ukrajinu, ali na jedan potez se ne usuđuju, tvrde britanski obaveštajci

RUSI U RAT UKLJUČILI NAJMOĆNIJU ZVER, ALI SE NA JEDAN POTEZ NE USUĐUJU: Evo šta tvrde britanski obaveštajci

Foto: shutterstock

Kako piše britansko Ministarstvo odbrane pozivajući se na svoje obaveštajne podatke, napade na Ukrajinu izvršile su ove letelice sa teritorije Rusije. Sa borbenim avionima Su-57 su lansirane rakete vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh velikog dometa.

Najnoviji komercijalno dostupni snimci pokazuju da se pet Su-57 nalazi na vojnom aerodromu u gradu Ahtubinsku u Astrahanskoj oblasti, gde se nalazi 929. ruski državni centar za letna ispitivanja. Ovo je jedina poznata baza ovih lovaca, pa bi upravo letelice stacionirane ovde mogle da učestvuju u operacijama protiv Ukrajine.

- Veoma je verovatno da je Rusiji prioritet da izbegne štetu kada je reputacija u pitanju, tj. smanjeni izgledi za izvoz i kompromitovanje osetljive tehnologije koji bi mogli da budu rezultat bilo kakvog gubitka Su-57 na teritoriji Ukrajine. Ovo je razlog što Rusija ne preuzima rizik kada koristi svoje vazdušno-kosmičke snage u ratu - navodi se u saopštenju.

Prema britanskim obaveštajnim službama, Su-57 je najnapredniji ruski nadzvučni borbeni avion pete generacije koji koristi stelt tehnologiju i naprednu avioniku.

Su-57 je počeo da se stvara još 2001. godine, ali je masovna proizvodnja počela tek 18 godina kasnije. Prvi put je poleteo 2010. godine. Sada Zapad računa na smanjene mogućnosti proizvodnje Su-57 zbog tehnološkog embarga. Sva elektronika na lovcu radi na procesorima Elbrus, koji su proizvedeni na Tajvanu i sada su pod sankcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading