PUTIN ĆE REGRUTOVATI POLA MILIONA NOVIH VOJNIKA? Ukrajinska služba: Posle 15 januara u Rusiji sledi novi talas MOBILIZACIJE

Autor:

Svet

08.01.2023

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici ukrajinske obaveštajne službe upozoravaju da Kremlj planira novi talas mobilizacije do 500.000 ljudi koji će se boriti u Ukrajini počev od sredine januara, prenosi briselski Politiko.

PUTIN ĆE REGRUTOVATI POLA MILIONA NOVIH VOJNIKA? Ukrajinska služba: Posle 15 januara u Rusiji sledi novi talas MOBILIZACIJE

Foto: Tanjug/AP

Novi poziv za regrutaciju, koji bi obuhvatio više novih regruta od prošlogodišnjih 300.000 uključivao bi i velike gradove, uključujući neke strateške industrijske centre u Rusiji, rekao je Andrij Černiak, zvaničnik Glavnog vojno-obaveštajnog direktorata ukrajinskog ministarstva odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u decembru rekao da bi predloženi novi talas regrutacije bio besmislen jer je navodno samo 150.000 prethodno mobilisanih vojnika raspoređeno na borbene linije.

Rusija je 31. oktobra objavila kraj ranije „delimične“ mobilizacije 300.000 ljudi. Ali Černjak je tvrdio da je Moskva sve vreme nastavila tajnu regrutaciju.

Sada ukrajinska vojna obaveštajna služba očekuje da bi novi veliki talas zvanične mobilizacije mogao da počne posle 15. januara, prenosi Kurir.

- Ovog puta Kremlj će mobilisati stanovnike velikih gradova, uključujući strateške industrijske centre širom Rusije - rekao je Černjak.

- Ovo će imati veoma negativan uticaj na već ugroženu rusku ekonomiju - dodaje.

Moskva planira da iskoristi dodatnih 500.000 regruta u mogućoj novoj masovnoj ofanzivi na Ukrajinu, objavio je Gardijan , pozivajući se na Vadima Skibickog, zamenika šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading